Arbetsordning

Inledning

Fullmäktige har med stöd av 9 kapitlet, 4 § lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank (riksbankslagen) beslutat om denna arbetsordning i Riksbanken. Arbetsordningen anger Riksbankens övergripande organisation och reglerar vissa lednings- och beslutsfrågor. Direktionen beslutar i Instruktion för Sveriges riksbank om organisationen mer i detalj.

 

Riksbankens mål

Riksbanken är enligt 9 kapitlet, 13 § regeringsformen rikets centralbank och en myndighet under riksdagen och får, enligt 1 kapitlet, 1 § riksbankslagen, endast bedriva eller ta del i sådan verksamhet som enligt lag ankommer på Riksbanken. Enligt 1 kapitlet, 2 § riksbankslagen skall målet för Riksbankens verksamhet vara att upprätthålla ett fast penningvärde. Riksbanken skall också främja ett säkert och effektivt betalningsväsende.

 

Riksbankens organisation

Fullmäktige

Enligt 9 kapitlet, 13 § regeringsformen har Riksbanken elva fullmäktige som väljs av riksdagen.


Följande ärenden skall enligt riksbankslagen beslutas av fullmäktige:

  • val av direktionsledamöter, riksbankschef och vice riksbankschefer,
  • lön och övriga anställningsvillkor för direktionsledamöterna,
  • medgivande om kortare karensperiod än ett år för att påbörja en befattning efter avslutad tjänstgöring i banken,
  • avskiljande av direktionsledamot,
  • fastställande av arbetsordning för Riksbanken,
  • förslag till riksdagen om disposition av Riksbankens vinst,
  • utformningen av sedlar och mynt som banken ger ut,
  • ledning av verksamheten vid revisionsenheten,
  • skrivelser till regering och riksdag inom sitt verksamhetsområde, samt
  • remissyttranden inom sitt verksamhetsområde.

Ärenden som inte avser val av direktionsledamot, riksbankschef eller vice riksbankschef, lön och övriga anställningsvillkor för direktionsledamot, medgivande av förkortad karensperiod för direktionsledamot, avskiljande av direktionsledamot från tjänsten eller verksamheten vid revisionsenheten skall normalt beredas av direktionen och föredras av direktionsledamot eller av annan tjänsteman som direktionen utser. Fullmäktige skall informera direktionen om sådana ärenden som inte bereds av denna.


Fullmäktige har också en kontrollerande funktion. Detta innebär bl.a. att fullmäktige följer upp verksamheten i Riksbanken. Inom ramen för denna funktion kan fullmäktige också begära att direktionsledamot är föredragande vid fullmäktiges sammanträden.
Direktionen skall tillhandahålla fullmäktige erforderligt kanslistöd för fullmäktiges sammanträden med mera.

 

Enligt 3 kapitlet, riksbankslagen har ordföranden och vice ordföranden i fullmäktige rätt att närvara vid direktionens sammanträden med yttranderätt men utan förslags- och rösträtt.

 

Direktionen

Enligt 9 kapitlet, 13 § regeringsformen leds Riksbanken av en direktion som utses av fullmäktige. Direktionen har ansvaret för Riksbankens verksamhet, det vill säga för frågor om penningpolitik, betalningsväsendet och finansiell stabilitet samt för bankens administration. Arbetsfördelningen mellan de sex direktionsledamöterna fastställs av direktionen efter förslag av riksbankschefen.

 

Direktionen beslutar kollektivt i ärenden som inte enligt riksbankslagen skall avgöras av fullmäktige. Enligt 1 kapitlet, 5 § riksbankslagen kan dock direktionen besluta att ärenden får avgöras av riksbankschefen eller någon annan tjänsteman i Riksbanken.


Ordföranden skall se till att sammanträden i direktionen hålls när det behövs.

 

Ordföranden skall alltid sammankalla direktionen om en direktionsledamot begär det.

 

Enligt 3 kapitlet, 3 § riksbankslagen, är direktionen, som består av sex ledamöter, beslutför när minst hälften av ledamöterna är närvarande. Ärenden som kräver ett skyndsamt beslut får dock avgöras av två ledamöter, om dessa är ense om beslutet.


Beslut får emellertid inte fattas i ett ärende, om inte såvitt möjligt samtliga direktionsledamöter dels har fått tillfälle att delta i ärendets behandling vid sammanträdet, dels har fått ett tillfredsställande underlag för att avgöra ärendet.


Ordföranden har utslagsröst vid omröstning i direktionen.

 

Direktionen skall se till:

  • att verksamheten bedrivs författningsenligt och effektivt,
  • att verksamheten utvecklas och anpassas till de krav som ställs på den,
  • att Riksbankens tillgångar förvaltas och skyddas på ett tillfredsställande sätt,
  • att ett effektivt säkerhetsskydd upprätthålls i Riksbanken,
  • att en rättvisande ekonomisk redovisning upprätthålls i enlighet med riksbankslagen,
  • att allmänhetens kontakter med Riksbanken underlättas genom en god service, tillgänglighet och information,
  • att en personalpolitik upprätthålls som tar tillvara medarbetarnas kompetens och stöder deras utveckling, samt
  • att de anställda är väl förtrogna med målen för Riksbankens verksamhet.

Direktionen skall vidare, enligt 9 kapitlet, 7 § riksbankslagen, vid planeringen och genomförandet av Riksbankens verksamhet i fred beakta de krav som totalförsvaret ställer.

 

Direktionen skall hålla fullmäktige informerade om förhållanden av betydelse för fullmäktiges kontroll av verksamheten.


Direktionen skall också se till att riksdagen får det underlag som den behöver för att ta ställning till förvaltningen av Riksbanken.

 

Riksbankschefen

10§ Fullmäktige utser enligt 1 kapitlet, 4 § riksbankslagen ordföranden i direktionen, som samtidigt skall vara chef för Riksbanken.

 

Vice riksbankschefer

11§ Fullmäktige utser enligt 1 kapitlet, 4 § riksbankslagen minst en vice ordförande i direktionen som samtidigt skall vara vice riksbankschef. Enligt samma lagrum skall fullmäktige när det behövs bestämma i vilken inbördes ordning vice riksbankschefer skall tjänstgöra i riksbankschefens ställe när riksbankschefen har förhinder.


Förste vice riksbankschefen är riksbankschefens ställföreträdare. Är denne förhindrad, inträder annan vice riksbankschef som riksbankschefens ställföreträdare.

 

Avdelningar och avdelningschefer med mera

12§ Riksbanken är indelad i följande avdelningar:

  • Avdelningen för penningpolitik (APP)
  • Avdelningen för marknadsoperationer (MOP)
  • Avdelningen för finansiell stabilitet (AFS)
  • Administrativa avdelningen (ADM)
  • IT-avdelningen (ITA)
  • Internrevisionsavdelningen (IR)
  • Stabsavdelningen (STA)

Den närmare fördelningen av arbetsuppgifter mellan avdelningar beslutas av direktionen.

 

13§ Varje avdelning leds av en avdelningschef som ansvarar för verksamheten inom avdelningen. Inom avdelningar kan finnas biträdande avdelningschef.

 

Chefsjuristen leder det juridiska arbetet.

 

För kontroll av Riksbankens finansiella risker finns en riskkontrollfunktion.

 

Riksbankens bolag

14§ Inom ramen för Riksbankens uppgifter som centralbank, kan Riksbanken, enligt riksbankslagen, bedriva verksamhet i bolag. I Svensk Kontantförsörjning AB (SKAB) bedrivs rörelse genom upprätthållande och utveckling av system för distribution och hantering av kontanta betalningsmedel i landet. I Tumba Kulturfastigheter AB förvaltas den mark i Botkyrka kommun som avskilts från  Tumba Bruk.


Direktionen beslutar, eller delegerar beslutsrätt, i ärenden som angår Riksbankens bolag.

  

Revision i Riksbanken

15§ I enlighet med 9 kapitlet, 2 a § riksbankslagen, utövas fullmäktiges revision av revisionsenheten (REV). Fullmäktige skall, efter samråd med Riksrevisionen, besluta om revisionsplan som behövs för verksamheten. Fullmäktige skall för denna verksamhet ha särskilt avsatta medel. Dessa medel ställs till fullmäktiges disposition av direktionen.

 

Revisionsenhetens granskning skall vara inriktad på:

  • efterlevnaden av arbetsordningen inom Riksbanken,
  • direktionsledamöternas utövande av tjänsten,
  • granskning och analys som grund för fullmäktiges förslag till riksdagen om vinstdisposition, samt
  • övriga frågor som ligger inom fullmäktiges ansvarsområde.

16§ Vid sidan av den revision som utförs av revisionsenheten i enlighet med den revisionsplan som fastställts av fullmäktige, bedrivs intern revision på uppdrag av direktionen av internrevisionsavdelningen i enlighet med en plan som fastställs av direktionen. Internrevisionen skall bedrivas enligt god sed på området. Internrevisionen skall vara oberoende från operativ verksamhet i banken.

 

Administrativa bestämmelser

Samrådsskyldighet

17§ Innan en framställning till riksdagen eller regeringen görs skall fullmäktige och direktionen enligt 4 kapitlet, 1 § riksbankslagen samråda med varandra.

 

Bisyssla och sidouppdrag

18§ I enlighet med 7 § lagen (1994:260) om offentlig anställning får en riksbankstjänsteman inte ha någon anställning eller något uppdrag eller utöva någon verksamhet som kan rubba förtroendet för dennes opartiskhet i tjänsteutövningen eller som kan skada Riksbankens anseende.


För ledamöter av direktionen finns särskilda bestämmelser i 3 kapitlet, 1 § riksbankslagen om sidouppdrag. Sådana sidouppdrag skall anmälas till fullmäktige.

 

Personalansvarsnämnden

19§ Riksbankens personalansvarsnämnd skall enligt 9 kapitlet, 6 § riksbankslagen pröva frågor om skiljande från anställning på grund av personliga förhållanden, disciplinansvar, åtalsanmälan och avstängning för andra än ledamöter av direktionen. Personalansvarsnämnden skall bestå av åtta ledamöter: riksbankschefen (ordförande), fyra tjänstemän i Riksbanken som utses av direktionen  samt tre personalföreträdare som utses på det sätt som anges i personalföreträdareförordningen (1987:1101).


Nämnden är beslutför när ordföranden och minst hälften av de andra ledamöterna är närvarande.


___________________________

Denna version av arbetsordningen för Sveriges riksbank träder i kraft den 1 juni 2004.

 

INTERNA LÄNKAR
2 länkar

SENAST UPPDATERAD 2004-03-02 
 INNEHÅLLSANSVARIG Bild på ett brev Stabsavdelningen