Vad är inflation?

De flesta känner säkert till att inflation har med prisökningar att göra. Vad som kanske är mindre känt är att betydelsen av ordet inflation har kommit att ändras något över tiden. Ursprungligen användes ordet inflation för att beteckna en egenskap hos pengar – att pengar blev mindre värda. Detta inträffar när alla priser i en ekonomi ökar lika mycket över tiden. När alla priser ökar lika mycket stiger hushållens inkomster (till exempel lönerna) lika mycket som deras utgifter. Detta medför att hushållen får betala mer för att få samma mängd varor. Däremot påverkas varken hushållens konsumtion eller det egentliga värdet (nyttan) när alla priser ökar lika mycket.

 

Inflation i denna bemärkelse kan i princip bara uppstå som en följd av att centralbanken tillhandahåller för stora mängder pengar. Eller som den kände nationalekonomen och nobelpristagaren Milton Friedman en gång uttryckte det ”Inflation is always and everywhere a monetary phenomenon”. De mest kända exemplen på tider med väldigt hög inflation, så kallad ”hyperinflation”, kännetecknas också av att centralbanker minskat pengarnas värde genom att trycka för stora mängder sedlar.

 

Över tiden har dock innebörden av ordet inflation kommit att förändras något. Idag används ordet ofta som synonym till ordet prisökning och kan därmed beteckna vilken prisökning som helst, inte bara ökningar av alla priser. Det pratas till exempel ofta om löneinflation, inhemsk inflation eller importerad inflation. Inget av dessa begrepp innebär att alla priser stiger. Snarare avser dessa begrepp prisökningar på vissa specifika varor eller tjänster, till exempel varor producerade i Sverige i fallet med inhemsk inflation. 

 

Prisökningar på enskilda varor eller tjänster kan uppstå av olika skäl. Ett skäl är det som nämndes ovan; att centralbanken tillhandahåller för stora mängder pengar. Utöver detta stiger priserna oftast snabbare i en högkonjunktur än under en lågkonjunktur, eftersom efterfrågan på varor och tjänster är högre i en högkonjunktur. Priserna kan också påverkas av ändrade utbudsförhållanden, som när köttpriserna steg våren 2001 till följd av bland annat galna ko- och mul- och klövsjukan, eller som när elpriserna varierar till följd av ändrade väderförhållanden.

 

En mer ingående beskrivning om hur innebörden av ordet inflation kommit att ändras över tiden finner du i artikeln nedan.

 

INTERNA LÄNKAR
1 länk
EXTERNA LÄNKAR
1 länk

SENAST UPPDATERAD 2004-03-02 
 INNEHÅLLSANSVARIG Bild på ett brev Avdelningen för penningpolitik