Beslutsprocessen

Direktionen har normalt sju till åtta schemalagda penningpolitiska möten under ett år då man fattar beslut om reporäntan. I samband med tre av dessa möten publiceras en utförlig inflationsrapport som motiverar det beslut som fattats. I anslutning till de övriga mötena publiceras enbart ett pressmeddelande. Mötena läggs fast ungefär ett halvår i förväg, dels som hållpunkter i det interna arbetet, dels för att informera aktörerna på de finansiella marknaderna och andra som bevakar penningpolitiken.


Prognosarbetet som leder fram till en inflationsrapport startar med ett möte på avdelningen för penningpolitik, APP, där nyinkommen statistik diskuteras och värderas. På de efterföljande arbetsmötena diskuterar man sig fram till en prognos för hur inflationen och ekonomin i övrigt kommer att utvecklas. I detta arbete används skattningar med ekonometriska modeller som ett stöd. På ett relativt tidigt stadium i processen presenterar APP sin prognos i form av diagram och tabeller för direktionen vid ett möte i den s.k. penningpolitiska beredningsgruppen (PBG). Denna grupp leds av den direktionsledamot som har ansvaret för att lägga fram förslag till inflationsrapporter och beslut om penningpolitiska åtgärder, i dagsläget Irma Rosenberg. Gruppen består av samtliga direktionsmedlemmar, direktionens rådgivare, APP:s ledning samt ett antal tjänstemän från olika delar av banken. I mötet deltar också en stor del av handläggarna på APP, varför det brukar benämnas ”stora” PBG. Vid mötet ger direktionsledamöterna sin syn på utvecklingen.


APP fortsätter därefter sitt arbete och sammanställer ett dokument som kan ses som ett första utkast på inflationsrapporten. Detta dokument diskuteras vid ett direktionsmöte, där direktionen fattar mer definitiva beslut om prognosen och innehållet i inflationsrapporten. Det redaktionella arbetet med inflationsrapporten fortsätter och den slutliga texten diskuteras vid ännu ett direktionsmöte, det sista före det penningpolitiska mötet. Inflationsrapporten publiceras samtidigt som beslutet om reporäntan offentliggörs, normalt dagen efter det penningpolitiska mötet.


Inför de penningpolitiska möten som inte sammanfaller med publiceringen av en inflationsrapport går prognosarbetet till på ett liknande sätt, fast i något mindre skala. De bedömningar APP gör sammanställs i en intern rapport som presenteras i den ”stora” penningpolitiska beredningsgruppen. Denna rapport utgör utgångspunkten vid direktionens penningpolitiska möte. Den stora skillnaden är således att den omfattande och tidskrävande redaktionella process som krävs då en inflationsrapport ska presenteras inte behövs vid dessa tillfällen.


Samtliga penningpolitiska möten föregås också av ett möte i den s.k. ”lilla” penningpolitiska beredningsgruppen, som även den leds av Irma Rosenberg. Denna grupp består i övrigt av APP:s ledning, en representant från avdelningen för marknadsoperationer, direktionens rådgivare, informationschefen samt presschefen. Medlemmarna i den ”lilla” penningpolitiska beredningsgruppen ger rekommendationer till gruppens ordförande angående reporäntebeslutet, men även i frågor rörande prognoser, riskbedömningar och kommunikation.


Med stöd av de underlag som beskrivits ovan försöker direktionen lägga fast en gemensam syn på ekonomis utveckling och inflationen. Naturligtvis förekommer från och till olika uppfattningar om vissa saker, både i stort och smått, mellan direktionen, den penningpolitiska beredningsgruppen och avdelningen för penningpolitik. I slutänden är det dock direktionen som fattar beslut om reporäntan, varför det är den som har sista ordet när det gäller prognoserna.


Nedan finner du länkar till Riksbankens inflationsrapporter och de fördjupningsrutor som publicerats i inflationsrapporterna.

INTERNA LÄNKAR
2 länkar

SENAST UPPDATERAD 2006-07-06 
 INNEHÅLLSANSVARIG Bild på ett brev Avdelningen för penningpolitik