Betalningssystemet RIX

Bild på medarbetare

Så här fungerar betalningssystemet RIX

RIX-systemet, Riksbankens system för avveckling av betalningar, kan sägas vara knutpunkten i det svenska betalningssystemet genom att samtliga betalningar mellan banker och andra aktörer slutligen slussas genom RIX. Därmed fungerar Riksbanken som bankernas bank vid avvecklingen av betalningar i svenska kronor. Avveckling av betalningar i RIX sker enligt principen om bruttoavveckling i realtid (real time gross settlement, RTGS). Överföring av betalningar sker på elektronisk väg mellan de konton som banker och vissa andra aktörer som är deltagare i RIX har hos Riksbanken. Det innebär att betalningar avvecklas en och en- och att de medel som överförs till deltagares konto omedelbart blir tillgängliga för betalningar. Avvecklingen omfattar direkta betalningar mellan deltagare och betalningar från deltagarnas kunder som förmedlas från en deltagare till en annan. Betalningar som uppkommer vid Riksbankens egna transaktioner med deltagarna, t.ex. vid försäljning av värdepapper samt in- och utväxling av sedlar och mynt avvecklas också i RIX.

 

Sedan januari 1999 kan även betalningar i euro avvecklas i RIX. Då den tredje etappen av den ekonomiska och monetära unionen EMU genomfördes den 1 januari 1999, infördes euron som gemensam valuta i de deltagande länderna och en gemensam penningpolitik infördes inom eurosystemet. Med eurosystemet avses de länder som är med i EMU. Detta begrepp ska särskiljas från det europeiska centralbankssystemet, ECBS, vilket omfattar samtliga EU-länder.

 

Vid starten av EMU länkades de nationella interbanksystemen inom det europeiska centralbankssystemet, ECBS, samman i ett gemensamt nätverk för avveckling av gränsöverskridande betalningar i euro. Detta nätverk benämns Target (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer system). Target är obligatoriskt att använda för betalningar som hänger samman med den gemensamma penningpolitiken, men kan även användas för kommersiella betalningar. Sverige står utanför EMU och deltar därför inte i den gemensamma penningpolitiken, men det svenska betalningssystemet är ändå knutet till Target, precis som betalningssystemen i de andra EU-länder som står utanför EMU. Eftersom Sverige inte deltar i EMU består RIX-systemet av två parallella system, ett för avveckling av betalningar i SEK (K-RIX) och ett för avveckling av betalningar i euro (E-RIX). Deltagare kan välja att delta i både K-RIX och E-RIX eller ett av dessa system.

 

I syfte att främja säkerheten och effektiviteten i systemet kan Riksbanken ge kredit under dagen, så kallad intradagskredit, för avveckling av betalningar i RIX. Kredit får dock endast beviljas mot betryggande säkerheter.

DOKUMENTATION
1 länk
INTERNA LÄNKAR
3 länkar

SENAST UPPDATERAD 2004-03-02