Så arbetar vi

Riksbankens metoder för att främja finansiell stabilitet kan sammanfattas i följande punkter:

  • Stabilitetsanalys
    Riksbanken genomför löpande analyser av de risker och hot som finns mot stabiliteten i det finansiella systemet. Två gånger per år publiceras Riksbankens stabilitetsbedömning i rapporten Finansiell stabilitet. Analysen fokuseras i hög grad på så kallade systemviktiga institut, främst de stora bankerna, och på den finansiella infrastrukturen i form av de stora systemen för betalningar.

  • Övervakning av den finansiella infrastrukturen
    Riksbanken har också en mer direkt övervakningsuppgift när det gäller en del av de tekniska och administrativa system som används för betalningar och värdepappersöverföringar. Syftet med detta är att minska riskerna och öka effektiviteten i systemens utformning. Det innebär bland annat att göra utvärderingar av hur systemen uppfyller internationella standarder. Riksbanken driver även det svenska centrala systemet för betalningar mellan banker, RIX.

  • Beredskap för finansiella kriser
    Riksbankens uppdrag att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende innebär att Riksbanken måste vara förberedd för att hantera en eventuell kris i det finansiella systemet. Detta görs i samarbete med andra myndigheter, både svenska och utländska.

  • Påverkan
    Riksbanken verkar även för en sund regelstruktur både i Sverige och internationellt. Detta sker bland annat genom deltagande i olika internationella regelskapande organ, samt i remissbehandlingen av lagstiftningsärenden. Riksbanken deltar även i den offentliga debatten, bland annat genom tal och artiklar.

  • Kunskapsspridning
    Riksbanken försöker bidra till ökad kunskap om det finansiella systemet och dess funktioner. Detta görs bland annat genom publiceringen av skriften ”Den svenska finansmarknaden”, genom föreläsningar samt genom forskning.

SENAST UPPDATERAD 2006-03-20