Växelkurskanalen

Den så kallade växelkurskanalen påverkar inflationen dels genom att den importerade inflationen påverkas av en växelkursförändring, dels genom att kronkursen påverkar exporten och importen och därigenom efterfrågan på svenska varor.

 

Normalt sett leder en höjning av reporäntan till att kronan stärks. På kort sikt beror detta på att högre räntor får svenska tillgångar att framstå som mer attraktiva än placeringar i andra valutor. Detta leder till ett inflöde av kapital och ökad efterfrågan på kronor, vilket stärker växelkursen.

 

Penningpolitiken spelar även en viktig roll för den långsiktiga växelkursutvecklingen. Växelkursen är definitionsmässigt priset på ett lands valuta uttryckt i ett annat lands valuta, vilket betyder att den påverkas av skillnader i inflationstakt mellan länder. Stramare penningpolitik betyder lägre inflation, vilket på sikt kan förväntas avspegla sig i att växelkursen förstärks.

 

En starkare växelkurs – en appreciering – påverkar ekonomin på framförallt två sätt. För det första blir utländska varor billigare jämfört med inhemskt producerade varor. Detta betyder att importen ökar och exporten minskar. Lägre efterfrågan på inhemska varor bidrar till att minska resursutnyttjandet och dämpar inflationstrycket.

 

För det andra påverkar växelkursen inflationen genom att priserna i kronor på varor som handlas över gränserna ändras. Företag som importerar varor till Sverige behöver betala ett lägre pris i kronor räknat för sin import. En appreciering tenderar därigenom att sänka inflationstakten, eftersom importerade och importkonkurrerande varor blir billigare. Detta förstärker den inflationsdämpande effekten av att efterfrågetrycket faller.

INTERNA LÄNKAR
1 länk

SENAST UPPDATERAD 2004-03-08 
 INNEHÅLLSANSVARIG Bild på ett brev Avdelningen för penningpolitik