Inflationsförväntningarna

Inflationsförväntningarna är viktiga för företagens prissättningsbeteende och lönebildningen och därmed inflationen. Om aktörerna i ekonomin litar på att inflationen verkligen hålls på en låg nivå så leder detta till att företagen inte lika ofta anser sig behöva ändra sina priser vid till exempel kostnadsökningar som uppfattas som tillfälliga. På samma sätt kan stabila inflationsförväntningar medföra att löneutfallen hamnar på rimliga nivåer, vilket underlättar Riksbankens strävan att uppnå prisstabilitet. 

 

Att inflationsförväntningarna ligger fast förankrade på målet är däremot inget skäl till att Riksbanken ska låta reporäntan vara oförändrad. Det kan ju vara så att allmänheten förväntar sig att Riksbanken kommer att ändra på reporäntan i syfte att uppnå inlfationsmålet. Snarare ska inflationsförväntningar kring 2 procent ses som ett tecken på att allmänheten förväntar sig att Riksbanken gör det som krävs för att inflationsmålet ska uppnås. Med andra ord kan inflationsförväntningarna ses som ett mått på allmänhetens förtroende för att Riksbanken uppnår inflationsmålet.

 

Om inflationsförväntningarna däremot avviker från målet tyder detta på att allmänheten inte tror att Riksbanken klarar av att hålla inflationen kring 2 procent. Riksbanken kan då behöva ändra reporäntan i en annan takt än vad som speglas i förväntningarna om den framtida penningpolitiken. På detta sätt utgör olika mått på inflationsförväntningar och marknadens förväntningar om penningpolitiken ett komplement till Riksbankens egna inflationsprognoser. Riksbanken följer därför löpande utvecklingen av olika mått på inflationsförväntningar och publicerar dessa i inflationsrapporten.

 

I artikeln nedan finns en djupare studie av hushållens inflationsförväntningar.

 

INTERNA LÄNKAR
1 länk

SENAST UPPDATERAD 2004-03-08 
 INNEHÅLLSANSVARIG Bild på ett brev Avdelningen för penningpolitik