Granska en sedel

Sedelutgivande banker har i alla tider försökt skydda sig mot förfalskningar genom att använda särskilt sedelpapper, vattenmärken, mönster och olika tryckmetoder. Reproduktionsteknikens framsteg har på senare år ökat förfalskarnas möjligheter och sedlar av äldre modell anses inte längre riktigt säkra. Vid tillverkningen av de svenska sedlarna används moderna metoder för säkerhetstryck. Här beskrivs de detaljer som gör det lättare för dig att kontrollera äktheten hos en sedel.

 

Bild på en 500-kronorssedel som beskriver de detaljer som gör det lättare för dig att kontrollera äktheten hos en sedel.

 

Så granskar du snabbt en sedel

När du kontrollerar en sedel bör du granska flera säkerhetsdetaljer i kombination. Ett snabbt sätt är att kontrollera vattenmärke och säkerhetstråd. På 100- och 500-kronorssedlarna samt 50- och 1000-kronorssedlarna med folieband finns också ett folieband och en genomsiktsbild.

 
Kontrollera följande:

  1. Foliebandet innehåller ett hologram (tredimensionell bild) som bland annat visar valören och tre kronor (100- och 500-kronorssedeln), en ros (50-kronorssedeln) eller ett skepp (1000-kronorssedeln).

  2. Vattenmärket syns från både fram- och baksidan av sedeln när den hålls upp mot ljuset. Porträttet ska vara detsamma som sedelns huvudporträtt. På sedlarna med folieband syns även valören i vattenmärket.

  3. Säkerhetstråden syns som en mörk linje när sedeln hålls mot ljuset. På sedlarna med folieband syns valören och en mikrotext i säkerhetstråden.

  4. Genomsiktsbild är ett mönster som finns på sedlarna med folieband. Mönstret bildar tillsammans med baksidans mönster valören när sedeln hålls mot ljuset.

  5. Sedelpapperet är tillverkat av råbomull vilket ger sedeln en speciell känsla.

  6. Valörbeteckningen och porträttet på sedlarnas framsida är tryckta med koppartryck, vilket ger en sträv reliefkänsla. Känn med tummen eller skrapa med nageln. 

Falska sedlar

En falsk sedel får inte användas som betalningsmedel. Det är ett allvarligt brott och den som medvetet gör detta kan dömas till fängelsestraff. Även innehav av falska sedlar är straffbart. Den som upptäcker en falsk sedel ska inte ta emot den. Den som redan tagit emot sedeln ska försöka komma ihåg hur han eller hon kan ha fått den och göra en polisanmälan.

 

Trasiga och infärgade sedlar

Det är också viktigt att observera trasiga och infärgade sedlar. Riksbanken löser in trasiga sedlar. Om minst två tredjedelar av sedeln återstår kan hela sedelns värde betalas ut och om mer än en tredjedel av sedeln återstår kan halva värdet betalas ut. Riksbanken kan dock vägra att lösa in sedlar och mynt som avsiktligt skadats till exempel sedlar som infärgats i ett värdetransportföretags säkerhetsväska i samband med ett rån.

 

Du hittar mer information om trasiga/skadade och infärgade sedlar i menyn till vänster.


SENAST UPPDATERAD 2006-03-29