10-krona

Alla 10-kronorsmynt från och med år 1991 är giltiga betalningsmedel.

 

Uppdaterad 10-krona, präglad 2001 -

 

Bild på fram- och baksidan på 10-kronan från 2001

 

Den uppdaterade tiokronans framsida (åtsida) visar ett porträtt av kung Carl XVI Gustaf samt texten " CARL XVI GUSTAF SVERIGES KONUNG ". Under porträttet anges präglingsåret.

 

På myntets baksida (frånsida) finns siffran "10 " tillsammans med lilla riksvapnet utan sköld. Överst på myntet finns kungens valspråk "FÖR SVERIGE - I TIDEN " och nedtill står det "KRONOR". Kanten (randen) är delvis slät, delvis räfflad. Konstnärer är Ernst Nordin och Marita Norin. Myntet är guldfärgat.

 

På den sidan av mynten som visar valörerna finns två mindre bokstäver. Bokstaven till vänster står för orten där mynten tillverkas (E för Eskilstuna). Bokstaven till höger är första bokstaven i riksbankschefens efternamn.

 

Metallinnehåll Legering av 89 % koppar, 5 % aluminium, 5 % zink och 1 % tenn.
Vikt: 6,60 gram
Diameter 20,5 millimeter
Kanthöjd 2,90 millimeter

 

10-krona, präglad 1991-

 

Bild på fram- och baksidan på 10-kronorsmyntet från 1991

 

Myntet, som är guldfärgat, visar på åtsidan ett porträtt av konung Carl XVI Gustaf som också suttit modell för skulptören Marita Norin. Omskriften "CARL XVI GUSTAF, SVERIGES KONUNG samt valspråket "FÖR SVERIGE I TIDEN" är präglade med reliefverkan. Frånsidan har en stor valörbeteckning över lilla riksvapnets tre kronor utan sköld.
Legeringen är helt nickelfri. Kombinationen av de olika metallerna gör också att myntet har en unik ledningsförmåga som bl. a. kan kännas av i myntautomater.

 

Metallinnehåll Legering av 89 % koppar, 5 % aluminium, 5 % zink och 1 % tenn
Vikt 6,60 gram
Diameter 20,5 millimeter
Kanthöjd 2,90 millimeter


SENAST UPPDATERAD 2004-03-11