HOME  >  Legislație  >  NORMA nr. 17 din 17 septembrie 2002

NORMA nr. 17 din 17 septembrie 2002

publicată în M.O. nr. 700/25.09.2002
privind raportarea statistică la Banca Națională a României a operațiunilor valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu și lung

forma prezentată include și modificările aduse prin reglementările ulterioare

În baza dispozițiilor art. 12 și 51 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naționale a României, cu modificările și completările ulterioare, precum și a prevederilor art.38 din Legea bancară nr. 58/1998, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul art.50 din Legea nr. 101/1998, cu modificările și completările ulterioare,

Banca Națională a României emite prezenta normă:

Art.1.

În sensul prezentei norme, constituie operațiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu și lung, dacă nu sunt operațiuni de natura datoriei publice externe, următoarele operațiuni:

Art.2.

(1) Toate persoanele juridice și fizice rezidente care au încheiat contracte cu nerezidenți pentru operațiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu și lung au obligația să notifice operațiunile respective prin transmiterea la Banca Națională a României - Direcția statistică a Formularului F1 "Notificare la Banca Națională a României" , prezentat în anexa nr. 1 și a Formularului F2 "Scadențarul tragerilor, al rambursărilor de capital și al plăților de dobândă și comisioane", prezentat în anexa nr. 2, în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului. Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta normă.

(2) Persoanele juridice și fizice care, potrivit alin. (1), au notificat operațiuni valutare de capital au în continuare obligația notificării la Banca Națională a României - Direcția statistică a schimbării sediului social, rezilierii contractului și a modificării, față de notificarea inițială, a creditorului, a debitorului și a valorii creditului, pe toată durata derulării operațiunii notificate, prin transmiterea, în termen de 15 zile, a unui Formular F1 completat în mod corespunzător. Schimbarea de debitor se notifică de către debitorul cedent, noul debitor preluând în continuare obligațiile de notificare sau de raportare în legătură cu angajamentul extern respectiv.

(3) Pentru elaborarea de statistici privind datoria privată externă a României, instituțiile de credit (bănci, sucursale ale băncilor străine, case centrale ale cooperativelor de credit) au obligația să transmită trimestrial la Banca Națională a României - Direcția statistică, până în data de 15 a lunii următoare încheierii trimestrului, situația debitorilor, persoane juridice și fizice rezidente, care derulează operațiuni de această natură fără a avea numărul de înregistrare din Registrul datoriei private externe (prezentată în anexa nr. 4), identificator atribuit de Banca Națională a României în baza notificării conform alin. (1). Anexa nr. 4 face parte integrantă din prezenta normă.

Art.3.

(1) Persoanele juridice și fizice selecționate de către Banca Națională a României, pe criterii de eșantionare statistică, ca titulare de contracte privind angajamente externe reprezentative pentru evaluarea datoriei private externe a României, la solicitarea letrică a Băncii Naționale a României - Direcția statistică, au obligația să raporteze date privind derularea acestor operațiuni. Raportarea se va efectua potrivit Formularului F3 "Raportare statistică privind operațiunile valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu și lung", prezentat în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezenta normă.

(2) Persoanele juridice și fizice menționate la alin. (1) vor notifica la Banca Națională a României - Direcția statistică, în termen de 15 zile de la producerea lor, toate modificările survenite în "Scadențarul tragerilor, al rambursărilor de capital și al plăților de dobândă și comisioane" față de situația notificată inițial, prin transmiterea a câte unui nou Formular F2 ori de câte ori survin astfel de modificări.

Art.4.

Persoanele juridice și fizice care, la data intrării în vigoare a prezentei norme, se află în curs de raportare la Banca Națională a României a operațiunilor valutare de natura datoriei private externe au obligația continuării raportării statistice numai dacă sunt solicitate letric de către Banca Națională a României, conform art. 3, iar cele care nu sunt solicitate se vor conforma numai obligațiilor prevăzute la art. 2.

Art.5.

(1) Răspunderea pentru corectitudinea datelor și informațiilor transmise revine persoanei juridice sau fizice rezidente care a contractat operațiunea de natura datoriei private externe.

(2) Nerespectarea prevederilor prezentei norme intră sub incidența art.60 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naționale a României, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 69 din Legea bancară nr. 58/1998, cu modificările și completările ulterioare.

Art.6.

Prezenta normă intră în vigoare la 30 de zile de la data publicarii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Anexe: