58 captures
28 Apr 2002 - 24 Dec 2008
FEBMAYJUN
25
200620072008
About this capture
Bancnota de 100 000 lei - emisiunea noiembrie 2001
Caracteristici:
Avers: portretul pictorului Nicolae Grigorescu (1838-1907). În centru, sînt ilustrate: un element floral reprezentînd o floare de nalbă (Althea officinalis), pensula şi paleta artistului. Sus, stema României, denumirea băncii centrale emitente, "BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI", şi medalion cu sigla "B.N.R.". Jos, valoarea nominală în cifre şi litere "100.000 lei UNA SUTA MII". În stînga, semnăturile guvernatorului, casierului central şi anul emisiunii "2001". În dreapta, vertical, valoarea "UNA SUTA MII 100.000".Revers: În centru, este ilustrată o casă din Oltenia. În stînga, imaginea tabloului lui Nicolae Grigorescu "Rodica", reprezentînd un portret de fată. Sus, sînt imprimate: valoarea nominală "100.000" atît pe verticală cît şi pe orizontală, denumirea băncii centrale "BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI" şi sigla B.N.R. Jos, în dreapta, valoarea nominală în litere şi cifre "UNA SUTA MII lei 100.000", iar în stînga, dreptunghi cu sigla B.N.R. În planul din dreapta ferestrei transparente este redat vertical textul penalităţii "FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR". Seria şi numărul bancnotei, tipărite cu litere şi cifre în două culori, negru şi roşu, sînt imprimate astfel: cele cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime sînt amplasate vertical în stînga reversului bancnotei; cele cu cerneală roşie şi caractere de înălţime crescătoare sînt amplasate în dreapta reversului bancnotei.
Elementele de siguranţă:
  • Fereastra transparentă: Zona clară, din partea stîngă, pe aversul bancnotei. În interior este imprimată valoarea nominală "100000".
  • Filigranul: imaginea în oglindă a portretului lui Nicolae Grigorescu şi sigla BNR aflate deasupra ferestrei transparente (privind aversul). Filigranul este vizibil cînd bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
  • Elementul de suprapunere avers-revers: Cînd bancnota este luminată din partea opusă privitorului, elemente ale paletei pictorului aflate pe avers, sub denumirea băncii centrale, se suprapun perfect cu elementele imprimate pe revers formînd o imagine completă.
  • Element auriu supraimprimat: pe latura din dreapta, pe avers, zona aurie sub forma paletei pictorului.
  • Supraimprimare sidefată: pe avers, portretul şi ansamblul floral. Cînd bancnota este înclinată, apare efectul sidefat.
Grafica acestei bancnote este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) din România. Orice reproducere color la scara 1:1, în scop publicitar, de informare sau în alte scopuri comerciale se va face cu acordul scris prealabil al Băncii Naţionale a României. Falsificarea sau tentativa de falsificare se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani conform articolului 282 din Codul Penal.