Bancnota de 100 000 lei - emisiunea noiembrie 2001

Caracteristici:

Avers: portretul pictorului Nicolae Grigorescu (1838-1907). În centru, sînt ilustrate: un element floral reprezentînd o floare de nalbă (Althea officinalis), pensula și paleta artistului. Sus, stema României, denumirea băncii centrale emitente, "BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI", și medalion cu sigla "B.N.R.". Jos, valoarea nominală în cifre și litere "100.000 lei UNA SUTA MII". În stînga, semnăturile guvernatorului, casierului central și anul emisiunii "2001". În dreapta, vertical, valoarea "UNA SUTA MII 100.000". Revers: În centru, este ilustrată o casă din Oltenia. În stînga, imaginea tabloului lui Nicolae Grigorescu "Rodica", reprezentînd un portret de fată. Sus, sînt imprimate: valoarea nominală "100.000" atît pe verticală cît și pe orizontală, denumirea băncii centrale "BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI" și sigla B.N.R. Jos, în dreapta, valoarea nominală în litere și cifre "UNA SUTA MII lei 100.000", iar în stînga, dreptunghi cu sigla B.N.R. În planul din dreapta ferestrei transparente este redat vertical textul penalității "FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEȘTE CONFORM LEGILOR". Seria și numărul bancnotei, tipărite cu litere și cifre în două culori, negru și roșu, sînt imprimate astfel: cele cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime sînt amplasate vertical în stînga reversului bancnotei; cele cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare sînt amplasate în dreapta reversului bancnotei.
Elementele de siguranță:
  • Fereastra transparentă: Zona clară, din partea stîngă, pe aversul bancnotei. În interior este imprimată valoarea nominală "100000".
  • Filigranul: imaginea în oglindă a portretului lui Nicolae Grigorescu și sigla BNR aflate deasupra ferestrei transparente (privind aversul). Filigranul este vizibil cînd bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
  • Elementul de suprapunere avers-revers: Cînd bancnota este luminată din partea opusă privitorului, elemente ale paletei pictorului aflate pe avers, sub denumirea băncii centrale, se suprapun perfect cu elementele imprimate pe revers formînd o imagine completă.
  • Element auriu supraimprimat: pe latura din dreapta, pe avers, zona aurie sub forma paletei pictorului.
  • Supraimprimare sidefată: pe avers, portretul și ansamblul floral. Cînd bancnota este înclinată, apare efectul sidefat.

Grafica acestei bancnote este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) din România. Orice reproducere color la scara 1:1, în scop publicitar, de informare sau în alte scopuri comerciale se va face cu acordul scris prealabil al Băncii Naționale a României. Falsificarea sau tentativa de falsificare se pedepsește cu închisoare de la 3 la 12 ani conform articolului 282 din Codul Penal.