Inlösen av infärgade sedlar

Bild på infärgade sedlar

OBS! Blanketten du ska fylla i hittar du längst ned på sidan.

 

Sedlar som påträffas i cirkulation i samhället och som ser märkliga ut, exempelvis är infärgade, brända eller tvättade, kan ha koppling till brottslig verksamhet. Det är straffbart att ta emot och att använda sedlar som uppenbart härstammar från kriminella gärningar.
 
Riksbanken har beslutat att inte lösa in sedlar som är infärgade av sedelskyddsfärg från rån- eller inbrottsskyddsutrustning. Riksbanken menar att sådana sedlar är avsiktligt färgade eller skadade. Undantag kan, efter beslut av Riksbanken, medges i vissa fall om färgfläckarna endast är begränsade och om det inte är uppenbart att inlämnaren borde ha sett dem.

 

Vad gör jag om jag fått en färgad sedel?

Om du av misstag tagit emot en enstaka infärgad sedel eller en sedel som på annat sätt ser märklig ut, ska den lämnas till din bank eller till Svensk kassaservice. På banken ska du legitimera dig och förklara hur du har fått sedeln eller hur den infärgats. Om sedeln inte är färgad av sedelskyddsfärg kan banken byta ut sedel. Om den däremot är skyddsinfärgad ska en förklaring lämnas på en särskild blankett, som finns på banken och som också finns på Riksbankens webbplats, se länk nedan. Du får ett kvitto av banken på att du lämnat sedeln. Banken sänder sedeln tillsammans med förklaringen till Sveriges riksbank, Box 170, 431 22 Mölndal.

 

Riksbanken beslutar sedan om du ska få ersättning för sedeln. Utbetalning sker i så fall till det bankkonto som du angett på blanketten. Om Riksbanken anser att du borde ha sett att sedeln var missfärgad, bränd eller tvättad, betalas ingen ersättning ut.

 

Huvudreglerna är enkla:

  • Ta inte emot färgade, brända och tvättade sedlar eller sedlar som på annat sätt ser märkliga ut.

  • Hänvisa personer/kunder med sådana sedlar till bankerna.

  • Har man av misstag tagit emot en misstänkt sedel, ska man vända sig till sin bank.

  • Vid oaktsamhet, då man borde ha uppmärksammat att sedeln var färgad, bränd eller tvättad, förlorar man beloppet.

Observera att detta gäller sedlar som är infärgade med sedelskyddsfärg. Sedlar som fläckat av misstag av kaffe, vin eller annat löser Riksbanken in via bankerna som vanligt.

 

Exempel på infärgade sedlar

Det finns flera typer av sedelskyddsfärg. De vanligaste är grön, röd, svart och blå samt kombinationer av dessa färger. Mängden färg kan variera och färgen kan även ha blekts eller tvättats vilket leder till andra nyanser. Tvättning av sedlar leder oftast till att foliostripen skadas.

 

Infärgningen kan förekomma var som helst på sedeln men oftast längs kanterna. Det förekommer även att färgen målats över med t. ex. tipp-ex.

 

Bild på en infärgad 500-kronorssedel

 

Brända delar eller kanter kan tyda på brott. Man ska vara extra uppmärksam när delar av sedlar klippts eller rivits bort. Detta kan tyda på att man försökt klippa bort delar av sedelskyddsfärg. För delar av sedlar finns särskilda inlösensregler men vid misstanke om avlägsnande av delar med sedelskyddsfärg görs en hårdare bedömning vid inlösenärenden.

 

Bild på en infärgad 100-kronorssedel

 

En broschyr om infärgade sedlar har utgivits av Svenska bankföreningen i samarbete med Riksbanken.  Broschyren kan erhållas på bankkontor.

DOKUMENTATION
1 länk

SENAST UPPDATERAD 2006-11-01