Information om webbplatsen Startsidan
Startsida Logotyp
Startsida      Anpassa      Webbkarta      Om webbplatsen      In English     
Vad bestämmer miljöskyddsinvesteringar?
WORKING PAPER NO. 102
09 oktober 2007

Omslag Working Paper Svensk industri gör miljöinvesteringar för totalt ca 4 miljarder kronor per år. Massa- och pappersindustrin, kemiindustrin, metallindustrin och energisektorn står för 70-90 procent av industrins utsläpp av koldioxid, kväveoxid och svaveldioxid. Dessa branscher står också för drygt 70 procent av industrins totala miljöskyddsinvesteringar. De branscher som släpper ut mycket står alltså för största delen av investeringarna för att minska utsläpp. Konjunkturinstitutets analys som bygger på data från SCB visar även att de företag som investerar i miljöskydd satsar dubbelt så mycket på grön forskning och utveckling än de som inte investerar. Analysen visar dessutom att företagen gör både investeringar i behandlande och förebyggande åtgärder och att dessa åtgärder inte tränger ut varandra.



Yttrande om Handel med utsläppsrätter för svavel och kväveoxider inkluderande sjöfart
REMISSVAR
09 oktober 2007

Konjunkturinstitutet (KI) är positivt till ett handelssystem för svavel och kväveoxider för sjöfarten, eftersom det kan bidra till att åtgärder med mycket hög kostnadseffektivitet genomförs. Utsläpp från internationell sjöfart ökar och är långt mindre reglerade än utsläpp till land. KI anser det därför mycket angeläget att arbetet med ett handelssystem för svavel- och kväveoxidutsläpp fortskrider och att detta med fördel sker i internationell samverkan med relevanta länder runt Östersjön och/eller Nordsjön.



Urban Hansson Brusewitz om konjunkturläget på SCB:s konjunkturseminarium
KOMMENTAR
04 oktober 2007

Den 3 oktober talade Konjunkturinstitutets prognoschef Urban Hansson Brusewitz om konjunkturläget vid SCB:s konjunkturseminarium. Här är en sammanfattning av föredraget.



Konjunkturbarometern
Företag och hushåll. September 2007

PRESSMEDDELANDE
26 september 2007

Konjunkturbarometern Barometerindikatorn som väger samman företagens och hushållens syn på ekonomin, sjönk i september jämfört med noteringen i augusti. Det är andra månaden i rad som indikatorn faller och värdet är nu något lägre än det gränsvärde som indikerar att stämningsläget bland företag och hushåll är mycket starkare än normalt. Värdet ligger emellertid på en nivå som indikerar att läget är starkare än normalt.
...
Företag: Fortsatt stark byggindustri räknar med lägre tillväxt framöver
Trots en dämpning i exportorderingången räknar tillverkningsindustrin med en fortsatt stabil produktionstillväxt de närmaste månaderna. I såväl byggindustrin som detaljhandeln är läget oförändrat starkt och de privata tjänstenäringarna redovisar en fortsatt god tillväxt. I handel med livsmedel och livsmedelsindustri räknar flertalet företag med prishöjningar de närmaste månaderna.
     
Hushåll: Hushållen ser ljust på arbetsmarknaden men är mindre optimistiska om svensk ekonomi
Hushållens konfidensindikator (CCI) föll för andra månaden i rad, från 19,7 i augusti till 16,2. Men trots nedgången så indikerar nivån på CCI att stämningsläget hos hushållen fortfarande är starkt. Attityden till både den egna och den svenska ekonomin är fortsatt optimistisk, även om optimismen beträffande ekonomin i Sverige försvagades jämfört med förra månaden. Hushållens inflationsförväntningar på ett års sikt ligger kvar på en relativt hög nivå och uppgår i september till 2,7 procent, jämfört med 2,5 procent i augusti.




Läget i svensk ekonomi - en översikt

KALENDARIUM

Konjunkturbarometern Företag (kvartal) och hushåll. Oktober 2007 Publiceras den 30 oktober kl. 9.15. Presskonferens kl. 9.30.

Lönebildningsrapporten Publiceras den 21 november kl. 9.15. Presskonferens kl. 9.30.

Konjunkturläget Januari 2008 Publiceras den 23 januari kl. 9.15. Presskonferens kl. 9.30.

DE SENASTE RAPPORTERNA

Konjunkturinstitutet, Box 3116, 103 62 Stockholm, Besök: Kungsgatan 12-14
Tel: 08-453 59 00 Fax: 08-453 59 80  E-post: ki@konj.se