Bancnota de 10 000 lei - emisiunea pe polimer - septembrie 2000

Caracteristici:

Avers: Portretul istoricului, scriitorului și jurnalistului Nicolae Iorga, privit din față. În centru, este ilustrat un element floral reprezentând Lumânărica pământului (Gentiana asclepiadaea). Sus, stema României, denumirea băncii centrale emitente "BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI", și medalion cu sigla "BNR". Jos, valoarea nominală în cifre și litere "10.000 lei ZECE MII". În stînga, semnăturile guvernatorului, casierului central și anul emisiunii "2000". În dreapta, vertical, valoarea "ZECE MII 10.000". Revers: În centru, este ilustrată imaginea Catedralei Episcopale a mânăstirii Curtea de Argeș, construită de domnitorul Neagoe Basarab (1512-1521). La stânga acesteia este reprezentată stilizat acvila cruciată din vechea stemă a Țării Românești de pe timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu (1688-1714). Sus, sunt imprimate: valoarea nominală "10.000" atât pe verticală cât și pe orizontală, denumirea băncii centrale "BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI" și sigla B.N.R. Jos, în dreapta, valoarea nominală în litere și cifre "ZECE MII lei 10.000". În planul din dreapta catedralei episcopale este redat, vertical, textul penalității în caz de falsuri: "FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR". Seria și numărul bancnotei, imprimate cu litere și cifre în două culori, sunt amplasate astfel: cele cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, pe verticală, în stânga; cele cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, pe orizontală, în dreapta.
Elementele de siguranță:
  • Fereastra transparentă: Zona clară, din partea stângă, pe aversul bancnotei. În interior este imprimată valoarea nominală "10000".
  • Filigranul: imaginea în oglindă a portretului lui Nicolae Iorga deasupra ferestrei transparente și sigla BNR aflată în dreapta ferestrei (privind aversul). Filigranul este vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
  • Elementul de suprapunere avers-revers: Când bancnota este luminată din partea opusă privitorului, elemente ale motivului floral stilizat, aflate pe avers sub denumirea băncii centrale, se suprapun perfect cu elementele imprimate pe revers formând o imagine completă.

Grafica acestei bancnote este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) din România. Orice reproducere color la scara 1:1, în scop publicitar, de informare sau în alte scopuri comerciale se va face cu acordul scris prealabil al Băncii Naționale a României. Falsificarea sau tentativa de falsificare se pedepsește cu închisoare de la 3 la 12 ani conform articolului 282 din Codul Penal.