Ledarskap

Ett väl fungerande ledarskap är viktigt för medarbetares trivsel, motivation och arbetsprestation och därmed avgörande för hur väl en organisation lyckas utföra sina uppgifter och uppnå sina mål.

 

2008 tog Riksbanken fram en chefspolicy som syftar till att tydliggöra de förväntningar som Riksbanken har på sina chefer och därmed skapa förutsättningar för ett gott ledarskap inom organisationen.

 

Riksbanken arbetar aktivt med praktisk ledarskapsträning. Samtliga chefer har sedan 2007 genomgått en obligatorisk ledarskapsutveckling på cirka tolv dagar. Dessutom anordnas två gånger per år chefsträffar där olika teman tas upp. Utvärderingar har visat att cheferna uppskattar att träffas i dessa former för att utbyta erfarenheter. Utöver detta finns möjlighet till individuell coachning vilket har utnyttjats regelbundet av ungefär hälften av Riksbankens chefer. Många enheter har även arbetat med teamutveckling i syfte att ta tillvara medarbetarnas starkaste egenskaper och skapa effektivare grupper för att kunna nå målen.
Riksbankens chefer använder sig av strukturerade verktyg och mallar vid bland annat rekrytering, medarbetar- och lönesamtal.

 

Den interna rörligheten på Riksbankens är hög och karriärmöjligheterna goda. Ungefär 40 procent av chefstjänsterna tillsattes internt under 2008.

 

Riksbankens mål är att könsfördelningen bland cheferna ska vara minst 40 procent av det underrepresenterade könet. Under början av 2009 bestod Riksbankens ledningsgrupper av 41 procent kvinnor.

 

Riksbankens stora satsning på ledarskapet har gett resultat. Vid medarbetarundersökningen hösten 2008 framkom att 89 procent av medarbetarna känner förtroende för sin närmsta chef.


INNEHÅLLSANSVARIG
Bild på ett brev Stabsavdelningen

SENAST GRANSKAD
2009-10-01