Kontanthantering

Riksbanken svarar för landets försörjning av sedlar och mynt. I arbetet ingår bland annat att tillhandahålla sedlar och mynt, att makulera sedlar och mynt som inte längre går att använda samt att ta emot sedlar som är ogiltiga.


Riksbanken har två kontor och via dem lämnar Riksbanken ut kontanter till bankerna. Bankerna, eller deras ombud, distribuerar sedan kontanterna vidare till handeln och allmänheten.


Riksbanken styr inte över hur mycket kontanter som används i samhället utan det styrs av allmänhetens efterfrågan.

 

Under de senaste åren har kontanthanteringen i Sverige genomgått stora förändringar. Under 2007 trädde den nya strukturen för kontanthantering i kraft fullt ut. Därmed handlar bankerna och bankdepåbolagen själva med kontanter utan att Riksbanken är inblandad. Om en depå har underskott på sedlar kan den köpa sedlar av en annan depå som har överskott. På så sätt finns det nu en marknad för handel av kontanter. Riksbankens roll i denna kedja är enbart att tillhandahålla nya kontanter och makulera sedlar och mynt som inte längre går att använda. Vid tre tillfällen per år ska Riksbanken också ta emot eventuella överskott av kontanter. För närvarande (december 2007) finns det 7 bankägda kontantdepåer i drift. 


Information om regelverket kring kontanthanteringsstrukturen hittar du på länken längst ner på sidan.


I mars 2006 bildades ett kontanthanteringsråd. Syftet med rådet är att fungera som ett forum för att diskutera frågor kring kontanthanteringen i samhället. Mer information om Kontanthanteringsrådet finns i menyn till vänster.

DOKUMENTATION
 
2007:1 Riksbankens föreskrifter om ändring i Riksbankens föreskrifter (2006:1) om kontantförsörjning | PDF ikon 97 Kb
2005:1 Riksbankens föreskrifter om räntekostnadsersättning för kontanter som avskilts och lagrats i särskild ordning | PDF ikon 37 Kb

INNEHÅLLSANSVARIG
Bild på ett brev Administrativa avdelningen

SENAST GRANSKAD
2008-02-19