Sammanfattning från Internationella valutafondens vårmöte den 12 april

DATUM 2008-04-15

Den 12 april träffades Internationella valutafondens (IMF) policyskapande organ – Internationella monetära och finansiella kommittén (IMFC) - i samband med IMF:s och Världsbankens återkommande vårmöten. I den svenska delegationen ingick riksbankschef Stefan Ingves och finansminister Anders Borg.

 

Syftet med IMFC:s möten är att diskutera aktuella internationella frågor inom IMF:s ansvarsområde samt att ge vägledning för institutionens verksamhet. Sveriges positioner i IMF beslutas i samråd med den valkrets av nordisk-baltiska länder där vi ingår.


Under IMFC-mötet diskuterades framförallt följande frågor:

 

  • Det världsekonomiska läget och aktuella policyfrågor; detta är centralt inte minst i ljuset av den amerikanska bostadskrisen och den försvagade internationella konjunkturen. IMFC konstaterade att den globala finansiella stabiliteten försämrats sedan föregående möte liksom tillväxtutsikterna för 2008 och 2009. Man enades om att det krävdes fortsatta insatser för att hantera detta samtidigt som inflationen måste hållas under kontroll.  Den finansiella turbulensen har även inneburit en intensifierad diskussion om IMF:s roll och verktyg för att förebygga finansiella kriser. Man välkomnade det fördjupade samarbetet med andra organisationer på detta område och efterfrågade en avrapportering inför nästa IMFC-möte.
  • Inflytande och representation i IMF; efter många års diskussion är uppgörelsen om en reformering av ländernas inflytande i fonden nu i princip klar (röstning pågår fram till 28 april men förslaget förväntas gå igenom). Uppgörelsen inkluderar bland annat en revidering av formeln för beräkning av röstandelar och en höjning av antalet s.k. basröster vilket gynnar låginkomstländer. Justeringar görs också för att tillväxtländernas styrka i världsekonomin bättre ska speglas i deras röstandel i IMF. Totalt sett innebär reformen att tillväxt- och utvecklingsländernas röstandel stiger med 2,7 procentenheter. Uppgörelsen innefattar även att formeln ska ses över vart femte år för att försäkra att tillväxtländerna och utvecklingsländerna även framöver får ett successivt större inflytande i fonden.
  • IMF:s framtida finansiering; de pågående parallella inkomst- och utgiftsreformerna diskuterades. Utgiftsreformen inkluderar dels relativt omfattande personalneddragningar (380 tjänster på omkring 2500 anställda på IMF), dels effektiviseringar. Totalt ska nettoutgifterna minska med 13,5 procent i reala termer över tre år, Föreslagna åtgärder på inkomstsidan är bland annat guldförsäljning och nya investeringsmandat.

FAKTA

Internationella monetära och finansiella kommittén är IMF:s policyskapande forum. Kommittén träffas två gånger om året, en gång på våren och en gång under hösten i anslutning till IMF:s årsmöte, för att diskutera den världsekonomiska utvecklingen och andra frågor som berör IMF: s verksamhet.

 

Kommitténs övergripande syfte är att främja handel och tillväxt genom att verka för internationellt monetärt samarbete samt makroekonomisk och finansiell stabilitet. IMFC består av 24 medlemmar, en centralbankschef eller en finansminister från varje land eller valkrets i IMF. Sverige ingår i en valkrets tillsammans med Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen och Norge. För närvarande representeras vår valkrets i IMFC av Sveriges finansminister.

EXTERNA LÄNKAR
 
De viktigaste policyslutsatserna från mötet sammanfattas i IMFC-kommunikén:
Den nordisk-baltiska valkretsen representerades på IMFC-mötet av finansminister Anders Borg som också höll ett anförande å valkretsen vägnar. Länk till anförandet: | PDF ikon

Bookmark and Share
INNEHÅLLSANSVARIG
Bild på ett brev Stabsavdelningen

SENAST GRANSKAD
2008-04-15