EU-samarbete i Bryssel

Bild på EU-flaggan och ett gammalt hus

Deltagarkrets


Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland och Österrike.

 

Från och med den 1 maj 2004 är även följande länder medlemmar: Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovenien, Slovakien, Tjeckien och Ungern. 

 

Från och med den 1 januari 2007 tillkom också Rumänien och Bulgarien.

 

Mandat/uppgifter

Samarbetet inom EU syftar till en allt fastare sammanslutning mellan de europeiska folken. Bland målen ingår att främja ekonomiska och sociala framsteg, en hög sysselsättningsnivå och att uppnå en väl avvägd och hållbar utveckling. Medlen för detta är att skapa ett område utan inre gränser, att stärka den ekonomiska och sociala sammanhållningen samt att upprätta en ekonomisk och monetär union med en gemensam valuta.

 

Gemensamma institutioner inom EU är bland annat Europaparlamentet, rådet av ministrar från medlemsländerna, kommissionen och domstolen. Rådet beslutar om gemensam lagstiftning, i vissa fall tillsammans med Europaparlamentet.

 

Kort historik

Europeiska unionen har vuxit fram successivt efter andra världskriget. Milstolpar är bildandet av Kol- och stålunionen 1951, Europeiska ekonomiska gemenskapen genom Romfördraget 1957 samt Europeiska unionen genom Maastrichtfördraget 1992. Samarbetet har allteftersom såväl fördjupats som breddats till nya områden. Ett program för att förverkliga en inre marknad med full rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer antogs 1985. Den ekonomiska och monetära unionen (EMU) startade 1999.

INTERNA LÄNKAR
1 länk
EXTERNA LÄNKAR
1 länk

SENAST UPPDATERAD 2007-01-23 
 INNEHÅLLSANSVARIG Bild på ett brev Stabsavdelningen