Αρχική Σελίδα

Διαβουλεύσεις άλλων φορέων

Εδώ διατίθενται πληροφορίες για διάφορους φορείς οι οποίοι εκδίδουν διαβουλεύσεις. Στο menu δεξιά μπορείτε να μεταβείτε στους αντίστοιχους δικτυακούς χώρους.

Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Ευρωπαική Ένωση (ΕΕ) είναι μια οικογένεια ευρωπαϊκών δημοκρατικών χωρών, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να συνεργάζονται για την ειρήνη και την ευημερία. Τα κράτη-μέλη της έχουν συγκροτήσει κοινά θεσμικά όργανα στα οποία εκχωρούν ορισμένες εξουσίες ώστε να μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις με δημοκρατικές διαδιακασίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για συγκεκριμένα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ένα από τα σημαντικά θεσμικά όργανά της είναι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η κεντρική τράπεζα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ. Κύρια αποστολή της είναι η διατήρηση της αγοραστικής δύναμης του ευρώ και, κατά συνέπεια, η σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ, η οποία αποτελείται από τις 16 χώρες που έχουν υιοθετήσει το ευρώ από το 1999. Η Ελλάδα υιοθέτησε το ενιαίο νόμισμα το 2001.

CEBS

H Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS) αποτελείται από υψηλόβαθμους εκπροσώπους των τραπεζικών αρχών εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων και των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ΕΕ. Τα κύρια καθήκοντά της είναι να συμβουλεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα που αφορούν στις τραπεζικές δραστηριότητες, να συνεισφέρει στη συνεπή εφαρμογή των Κοινοτικών Οδηγιών και στην εναρμόνιση των εποπτικών πρακτικών, και να ενισχύει την εποπτική συνεργασία. Η Γραμματεία της CEBS έχει την έδρα της στο Λονδίνο.

Επιτροπή Βασιλείας 

Η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία ιδρύθηκε το 1974 με τη συμμετοχή 13 χωρών (Βέλγιο, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ). Η Επιτροπή διατυπώνει ευρέα εποπτικά πρότυπα και κατευθύνσεις και προτείνει βέλτιστες πρακτικές, με την προσδοκία ότι οι επιμέρους εποπτικές αρχές θα λάβουν μέτρα για την εφαρμογή τους μέσω θεσμικών ή άλλων προσαρμογών, οι οποίες ενδείκνυνται για τα εθνικά τους συστήματα. Η Επιτροπή δεν έχει τη μορφή υπερεθνικής εποπτικής αρχής και τα συμπεράσματά της δεν έχουν, ούτε υπήρχε ποτέ η πρόθεση να έχουν, δεσμευτική νομική ισχύ.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Ι. Αξιολόγηση Σταθερότητας Χρηματοπιστωτικού Συστήματος

 


 
               
 
Σχετικές Σελίδες