Stabilitetsanalys

Bild på träffytan för stabilitetsanalysen

En viktig uppgift för Riksbanken är att löpande följa och analysera de risker och hot som finns mot stabiliteten i det finansiella systemet.

 

De stora bankkoncernerna har en nyckelroll i analysen. Det beror på att de utgör centrala delar av det finansiella systemet. Analysen grundar sig dels på de omgivande riskerna bankerna är utsatta för och dels de risker som finns i bankernas egna verksamheter. Den i särklass största risken för bankerna är kreditrisken, det vill säga risken att låntagarna inte kan möta sina åtaganden gentemot bankerna. Att följa utvecklingen för bankernas låntagare är därför en viktig del i analysen. Svenska hushåll och företag står för knappt hälften av bankernas totala utlåning. Eftersom en stor del av utlåningen från de svenska bankkoncernerna sker mot pant i fastighet är utvecklingen i fastighetssektorn en viktig del i analysen. Bankerna blir allt mer internationella i sina verksamheter och därför är villkoren för deras utländska låntagargruppen en allt viktigare del av analysen.

 

Dessutom sker en löpande analys av utvecklingen inom den finansiella infrastrukturen – det system av instrument, marknadsplatser, institutioner, instrument och tekniska och administrativa system som utgör blodomloppet i det svenska finansiella systemet.

 

Riksbankens samlade bedömning av stabiliteten publiceras två gånger per år i rapporten Finansiell stabilitet. Rapporten innehåller också artiklar i form av fördjupningar i något sakområde eller i frågor med anknytning till finansiell stabilitet där Riksbanken vill tydliggöra sin policy.

 

Vill du ta del av Riksbankens senaste stabilitetsbedömning eller av någon tidigare utgåva av rapporten Finansiell stabilitet, se länk nedan.

 

Är du mer intresserad av de artiklar som publiceras i rapporten Finansiell stabilitet, se länk nedan.

INTERNA LÄNKAR
 
Beställning eller nedladdning av rapporten Finansiell stabilitet
Artiklar i rapporten Finansiell stabilitet

Bookmark and Share

SENAST GRANSKAD
2008-01-15