Norske F-16 kan kan være i kamp denne uken

VG Nett-logo

Torsdag 24. mars

Opprøret i Libya

annonse
Annonseinfo

Diskusjon - Norsk Politikk

Klikk her for å gå til forumet

Diskusjon - Internasjonal politikk

Klikk her for å gå til forumet

Norske F-16 kan kan være i kamp denne uken

**Regjeringen: Kan fly under USA-kommando **Foreløpig prislapp: 70 millioner

SNART KLARE TIL KAMP: Her er de første bildene av de norske jagerflyene på Kreta. Før helgen kan de fly sine første oppdrag over Libya - uansett hvem som har kommando over den internasjonale styrken. Foto: TROND SOLBERG, VG
SNART KLARE TIL KAMP: Her er de første bildene av de norske jagerflyene på Kreta. Før helgen kan de fly sine første oppdrag over Libya - uansett hvem som har kommando over den internasjonale styrken. Foto: TROND SOLBERG, VG

SOUDA BAY/OSLO (VG Nett) I løpet av uken flyr de norske jagerflyene trolig sine første tokt over Libya. Det skjer under amerikansk kommando.

F-16 er et kompakt multi-rolle kampfly. Flyene fløy sin jomfrutur for Luftforsvaret i Norge i 1980. Norge har i dag 57 F-16, som har deltatt i flere internasjonale operasjoner. Sist var i Afghanistan i 2006.

Motorer: 1 stk Pratt and Whitney F100-220E
Lengde: 15,10 m
Høyde: 5,10 m
Vingespenn: 10 m
Maksfart: 2400 km/t/Mach 2,05
Rekkevidde: Over 3000 km
Bevæpning: En M-61A1 20 mm kanon
Opp til 6 luft-til-luft missiler
Konvensjonelle luft-til-luft og luft-til-bakke våpen (AIM 9 L «Sidewinder», AIM 120 «AMRAAM», Penguin Mk 3, GBU-12, Mark 82).

- Slik det ser ut nå, kan de norske flyene være på vingene i løpet av uken. Frem til vi får på plass en permanent kommandoløsning, kan de norske flyene operere under amerikansk kommando, sier forsvarsminister Grete Faremo til VG Nett.

- Når kan de være i gang med oppdraget?

- I løpet av meget kort tid, sier Faremo.

Saken oppdateres. Trykk F5 for siste versjon!

I gråværet på Souda Bay-basen på Kreta står seks norske F-16 jagerfly side om side som skygger i gråværet.

VGTV:Se TV-bildene av nattens luftangrep

Mye av det norske utstyret som skal brukes i en eventuell luftkrig over Libya, ankommer ikke basen på Kreta før tidligst tirsdag kveld.

- I løpet av de neste dagene vil det fortsette å gå forsyningsfly til basen. Oppbyggingen er i gang for fullt, sier oberst Petter Lindqvist, kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til VG Nett.

- Haster med kommando-avklaring

Så langt har bombetoktene over Libya vært ledet av USA. NATO-landene er fortsatt ikke enige om hvem som skal lede den såkalte Operation Odyssey Dawn i ukene fremover.

- Jeg håper at NATO raskt avklarer spørsmålet om kommandoforholdene for styrken, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til VG Nett.

- Hvor mye haster det å få dette på plass?

- Det bør ikke dra særlig mye lengre ut i tid, sier Støre.

Innkvartert på feriehotell

Det norske militære personellet, med jagerpiloter, forsyning, logistikk og flere av offiserene som skal lede det norske jagerflybidraget har foreløpig tatt inn på en håndfull hoteller i den populære feriebyen Chania nordvest på Kreta.

På den enorme Souda Bay-basen, som primært brukes av amerikanere og grekere, er det ikke plass til dem.

PÅ VENT: En norsk F-16 fotografert på rullebanen på Souda Bay-basen på Kreta tirsdag formiddag. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, Forsvaret
Derfor må de inntil videre finne seg i å bo midt i en «norsk ferieby», som luftforsvarets informasjonssjef Eystein Kvarving noe muntert uttrykte det overfor VG i formiddag.

De seks norske jagerflyene landet på Kreta i går ettermiddag, etter turen fra Norge. Ved 02-tiden i natt kom en norsk Hercules med flere soldater og og utstyr. Nok et fly følger i kveld.

BILDESPESIAL:Se ferske bilder fra Libya-konflikten her!

De norske F-16-flyene står side om side som grå skygger i småregnet, i god avstand fra det sivile terminalbygget på Chania-flyplassen - som også er en del av Souda Bay-basen. Et godt stykke unna, isolert fra alt annet, står den norske Hercules-en.

Foreløpige beregninger viser at prislappen på det norske jagerfly-bidraget blir minst 70 millioner kroner. Den prisen vil trolig stige.

- Alle kostnadene er ikke tatt med i regnestykket. Dette er bare foreløpige tall, sier Grete Faremo til VG Nett.

Kan få fransk selskap

En fransk Hercules landet i formiddag på Souda-basen, og ifølge en fransk pilot som VG snakket med utenfor basen i formiddag, skal den «åpne veien» for flere franske fly. Han ville ikke si hva slags fly som var ventet.

VG observerte også to piloter fra Qatar på vei inn i baseområdet.

Souda Bay-basen på nordvest-Kreta er en av Middelhavets største militærbaser, og opererer tett sammen med Rota-basen i Spania og Sigonella-basen på Sicilia, for å yte «command & control» til amerikanske styrker og NATO-styrker i området.


Tirsdag formiddag var det hektisk trafikk på Souda Bay-basen. Flere store krigsskip lå nede i bukta, et par lange steinkast fra flyplassen, og så vel jagerfly som overvåkingsfly tok av og landet med jevne mellomrom.-

FÅ DE SISTE NYHETENE OM NORGE I INTERNASJONALE OPERASJONER -BLI MEDLEM AV VGs FACEBOOK-GRUPPE NORGE I KRIG!

NORSK «LUFTBRO»: I natt landet det første norske Hercules-flyet med støttepersonell og utstyr til det norske F-16-bidraget på Souda-basen Kreta. Totalt skal om lag 120 nordmenn stasjoneres på Kreta. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, Forsvaret

Skriv ut