dinsdag 29 november 2011

Tags

Politiek

Donner: Afscheid van multiculturele samenleving Nederland

donderdag 16 juni 2011 18:32

Minister Piet Hein Donner (CDA, Binnenlandse Zaken) wil een radicale wijziging van het Nederlandse integratiebeleid. Zo moet in de toekomst niet de Nederlandse samenleving verantwoordelijk zijn voor integratie, maar de migrant zelf.

Piet Hein Donner is klaar met het idee van een multiculturele samenleving Piet Hein Donner is klaar met het idee van een multiculturele samenleving

Lees meer

Donner maakte dat donderdag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. De brief staat nog niet online.

Waarden
In het nieuwe integratiebeleid moeten de waarden van de Nederlandse samenleving centraal staan, schrijft Donner. Daarbij mogen eisen worden gesteld aan immigranten. Zo moeten zij zelf de taal leren en kennis opdoen van de Nederlandse samenleving.

Het kabinet neemt met dit voornemen afscheid van Nederland als multiculturele samenleving, staat in de brief. Een meer verplichtend integratiebeleid is nodig om te voorkomen dat de samenleving uit elkaar groeit. Het integratiebeleid zal niet meer zijn toegesneden op verschillende groepen.

Eerder spraken ook premier Mark Rutte (VVD) en minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) zich al uit tegen de multiculturele samenleving. Rutte noemde dit 'een begraven experiment'.

Subsidiestop
In de brief worden verschillende maatregelen aangekondigd. Subsidies en maatregelen voor de integratie van specifieke groepen worden stopgezet en onderdeel van het algemene integratiebeleid.

Huwelijksdwang wordt aangepakt en er komt per 1 januari 2013 een burqaverbod. Mensen die door gedrag of kleding hun kansen op de arbeidsmarkt belemmeren, moeten worden aangepakt.

Daarnaast wil het kabinet samen met gemeenten en maatschappelijke organisaties een agenda voor 'hedendaags burgerschap' opstellen.


Ontvang dagelijks gratis een update van Elsevier

advertentie







advertentie