Portekiz

12.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

                                               

 

Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak, 11-15 Mayıs 2009 tarihlerinde Türkiye’ye resmî bir ziyarette bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, Portekiz Cumhurbaşkanı Cavaco Silva’yı 12 Mayıs Salı günü Çankaya Köşkü’nde resmî törenle karşıladı. İki ülke millî marşlarının dinlenmesinin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Portekiz Cumhurbaşkanı Cavaco Silva baş başa görüştü.

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Silva, Portekiz’e, Portekiz’in yabancı ülkelerle ilişkilerine, Portekiz kültürünün yayılmasına, ülke tarihinin ve değerlerinin tanınmasına hizmet eden şahsiyetlere tevdi edilen, “Infante Dom Enrique” nişanının en yüksek düzeyi olan ve yalnız Devlet Başkanlarına verilen “Grande Colar” rütbeli nişanı Cumhurbaşkanı Gül’e takdim etti.

Cumhurbaşkanı Gül de, Türkiye-Portekiz arasındaki dostane ilişkilerin geliştirilmesi ve milletler arasındaki yakınlaşmaya olan katkıları nedeniyle Portekiz Cumhurbaşkanı Silva’ya Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı’nı tevcih etti.

Baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi ve basın toplantısı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, aynı gün Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva’nın onuruna Çankaya Köşkü’nde bir akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Gül 13 Mayıs Çarşamba günü öğleden sonra, Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva ile İstanbul Sabancı Müzesi’nde bulunan “Lisbon, Memories of Another City” sergisinin açılışını yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva tarafından Çırağan Sarayı’nda verilen akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Cavaco Silva ve beraberindeki heyet, ülkemizin bazı tarihî ve turistik yerlerini ziyaret ettikten sonra 15 Mayıs Cuma günü Türkiye’den ayrıldı.

Ziyaret sırasında gerçekleştirilen görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra, Türkiye-AB ilişkileri ile bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunuldu ve iş birliği alanlarının çeşitlendirilerek daha da güçlendirilmesi imkânları değerlendirildi.

Yazdır Paylaş Yukarı