Utskrift er sponset av InkClub InkClub
  • Mochi Hoffmann byr frem ulike typer koschermat på restauranten Hoffmann i Antwerpen i Belgia. Det jødiske samfunnet her er blitt hardt rammet av økende antisemittisme.

    FOTO: ALLE PER KRISTIAN AALE

Hets av jøder er økende i Europa

Europas jøder føler seg mer utrygge og truet. Sist år ble det registrert det høyeste antallet antisemittiske hendelser siden 2. verdenskrig.

–Kreftjøde, kreftjøde, skrek de to unge marokkanerne av full hals.

Shalom Dov Ber van Halem (22) hadde spist søndagsmiddag hos foreldrene i Amsterdam og var på vei hjem. Da kom to marokkanere syklende og begynte å rope mot ham.

–Kreftjøde! Hitler fullførte ikke jobben, ropte de og syklet vekk.

Van Halem ruslet videre. Plutselig ble han slengt i bakken av et kraftig støt i ryggen. De to marokkanerne syklet ham ned. En tredje marokkaner kom løpende. Alle tre kastet seg over den unge jøden. –Vi hater jøder. Dere dreper folk i Gaza, freste de mens de sparket og slo van Halem som fikk store skader.

Forverring

Raphaël Evers er rabbiner for det ortodokse, jødiske samfunnet i Amsterdam. Han sier at jødehatet er blitt verre år for år.

–Jødene her kan aldri føle seg trygge. Som oftest er det rasistiske utsagn, men mange er også blitt angrepet, forteller han.

Ifølge nederlandske myndigheter har det vært en kraftig økning i antall angrep på jøder. Særlig var det en oppblomstring av antisemittisme under Gaza-krigen i fjor. I de fleste tilfellene er det muslimske innvandrere som står bak.

Europa

Situasjonen i Nederland er ikke unik. Antirasistiske organisasjoner og institutter som registrerer antisemittiske hendelser, forteller om en sterk økning i angrep på jøder og synagoger. Jødiske barn blir mobbet, folk blir slått ned, synagoger blir tilgriset med rasistiske slagord. I flere tilfeller ble det kastet brannbomber mot synagoger. I fjor var det flere angrep på jøder i Europa enn noe år siden 2. verdenskrig, heter det i en rapport fra The Jewish Agency, en organisasjon tilknyttet Israels regjering.

I rapporten konkluderes det med at Israels militæroffensiv i Gaza i fjor førte til en bølge av antisemittiske hendelser.

Antwerpen

Flettene flagrer i vinden når den jødiske mannen med sort kaftan kommer syklende ned Lange Kievietstraat. Utenfor butikken Kosher King står to og diskuterer høylytt på jiddisch, en blanding av hebraisk og tysk.

Her i Belgias Antwerpen har rundt 22000 jøder sitt eget samfunn. De har egne skoler, leger og butikker med koschermat. Mange er hasider, ultraortodokse jøder som følger toraen strengt. Nå rystes samfunnet av økende antisemittisme.

På restaurant Hoffman byr Mochi Hoffmann frem koschermat. Han konstaterer at forholdene er blitt tøffere.

–Her om dagen var det en fotballkamp der tilskuerne begynte å synge nazistiske sanger, sier han.

Mer rasisme

Han og mange andre jøder Aftenposten snakker med, bekrefter rapportene om at antisemittismen har økt. Synagoger er angrepet, biler knust og vegger tilgriset med antisemittiske slagord.

–Nesten daglig skjer det noe. Folk er redde. Økt arbeidsledighet har bidratt til å gjøre situasjonen verre, tror Diane Keyser fra et forum som organiserer alle jødiske organisasjoner i byen.

Som oftest er det unge innvandrere fra Midtøsten som står bak angrepene. Likevel understreker Keyser at forholdet til de mange muslimene i Antwerpen for det meste er bra.

–Det er en liten kjerne unge mennesker som lager bråket. Bortsett fra det lever vi ved siden av hverandre, om enn ikke med hverandre.

Antwerpen er et livlig jødisk samfunn. På restaurant Hoffmann snakker de fleste kundene jiddisch. Sammen med Jerusalem, London og New York er dette ett av de største samfunnene der dette språket fortsatt snakkes.

Mens mange av de jødiske samfunnene i Øst-Europa ble utryddet av nazistene under krigen, blir Antwerpen ofte kalt den siste shtetl, jiddisch for en jødisk landsby.

Rapporter

Nylig offentliggjorde USAs utenriksdepartement en rapport der det heter at antisemittismen økte i Europa i fjor, særlig under Gaza-konflikten. «Slike hendelser inkluderer angrep på jøder eller synagoger, vanhelligelse av gravsteder og beskyldninger om at jøder har spesielt stor innflytelse over landets politikk og mediene».

Det antirasistiske senteret i Belgia registrerte i fjor godt over 100 angrep mot jøder, en dobling fra året før. I Nederland var det over 100 antisemittiske hendelser bare i januar 2009, mer enn i hele 2008. I Storbritannia registrerte The Community Security trust (CST) 924 angrep mot jøder, det høyeste antallet siden den jødiske organisasjonen begynte å føre statistikk i 1984.

Frankrike har Vest-Europas største jødiske samfunn, men de siste årene har flere tusen emigrert til Israel på grunn av jødehatet. Det franske jødiske samfunnet registrerte 832 hendelser i fjor, en dobling fra året før.

Ifølge det amerikanske forskningsinstituttet Pew har flere europeere en negativ holdning til jøder. Særlig er det utbredt i Spania, Polen og Russland, men også en femtedel av franskmennene har et negativt syn på jødene, ifølge Pew.

Overlevde Auschwitz

Jødene har levd i Nederland i flere hundre år. Ved starten av 2. verdenskrig var det 140000 jøder i Holland. 75 prosent av dem ble drept av nazistene.

Bloeme Evers-Emden (83) overlevde konsentrasjonsleiren Auschwitz.

–Antisemittismen nå er mye verre enn før krigen; i dag blir jøder jevnlig angrepet, og det skjedde ikke den gangen. Antisemittismen er blitt mer voldelig, sier den spreke damen.

Hun forteller at Det nederlandske fascistiske partiet (NSB) spredte mye propaganda om jødene før krigen. Visse jobber kunne jødene ikke ha, og det var klubber de ikke kunne være med i.

–Men vi ble ikke truet på livet slik som nå. Så kom krigen og nazistene, og da ble situasjonen selvfølgelig en helt annen.

På veggen henger bilder av familiemedlemmene som døde i konsentrasjonsleirene.

Trakassert

Rabbiner Raphaël Evers forteller at han blir trakassert hver gang han går ute.

–Vi jøder føler oss ikke lenger hjemme her i Nederland. Mange snakker om å flytte til Israel, sier han.

Shalom Dov Ber van Halem forteller at han blir utsatt for rasistiske ytringer nesten hver uke. Flere ganger er han blitt slått.

–Dessverre er slik antisemittisme blitt dagligdags her i Nederland. Folk blir ikke lenger sjokkert når de hører om slike episoder. Det er veldig trist, sier 22-åringen.

Les også

Siste fra seksjon

Relaterte bilder

Raphaël Evers er rabbiner for det ortodokse, jødiske samfunnet i Amsterdam. Han sier at antisemittismen er blitt verre år for år, men at det særlig har vært ille det siste året. FOTO: Aale, Per Kristian

Shalom Dov Ber van Halem (22) ble nylig banket opp av en ungdomsgjeng som kalte ham «kreftjøde». FOTO: Aale, Per Kristian

På forsiden akkurat nå

Siste nytt

Mest lest

Kvinne omkom i ulykke på E6

Møteulykke mellom vogntog og personbil.

Tjenester

Dagens eAvis

Aftenposten eAvis

Kjøp dagens eAvis

Les mer

Profilerte lederstillinger

Profilerte stillinger