• Registracija
    *
    *
    *
    *
    *
    Fields marked with an asterisk (*) are required.

Balkanski plaćenici: Assada ruši i stotinu hrvatskih bojovnika

E-mail Ispis PDF

 Plaćenici

Nakon Iraka, Afganistana, Libije, Tunisa, Egipta... balkanski plaćenici našli su novo odredište – Siriju. Bore se i na strani vladinih, ali i pobunjeničkih snaga. Ima li Hrvata među njima? Naravno da ima - konkretno odgovara general bojnik Marinko Krešić, predsjednik Udruge "Hrvatski generalski zbor", navodeći da se Hrvati malo bore u Africi, malo u Aziji...

- Nažalost, poznato mi je da se hrvatski plaćenici danas bore i u Siriji. Po mojoj procjeni, a koju temeljim na informacijama s terena i od svojih suboraca, u toj zemlji se nalazi između 80 i 100 naših državljana, u dobi od 40 do 60 godina. Oni su bili i u Iraku, Libiji, Tunisu, čak i Egiptu, a premještaju se i usluge nude kako se otvori koje ratno žarište.

Plaćenici se negdje bore na strani pobunjenika, a negdje na strani vladinih snaga. U zemlji se nalazi između 80 i 100 naših državljana, u dobi od 40 do 60 godina - iskren je general Krešić. Prvi je to put da jedan tako visoki časnik konkretno govori o našim plaćenicima u inozemstvu.

Trbuhom za kruhom

Krešić ističe da on te ljude ne osuđuje. „Idu trbuhom za kruhom“, dodaje. Idu ubijati i za to dobivaju novac - bacili smo kontru generalu.

-Ja ne mogu suditi. Neki su zaštitari, neki obučavaju vojske, a drugi, nažalost, moraju i ubijati, to im je posao. Naši se rijetko vraćaju kao poginuli ili ranjeni, jako su dobro utrenirani, oni su ti koji će prije ubiti nego biti ubijeni. Idu zato što im nema tko platiti kredite, djeci knjige za školu...

Možda bi bili i gladni, to im je vjerojatno bio jedini izbor. Idu jer moraju, a ne jer žele, iako ima i pokoji avanturist koji živi za rat jer mu je to prirodni okoliš - kaže general Krešić, navodeći da su naši ljudi na cijeni jer su iskusni, prošli su ratišta u Hrvatskoj i Bosni, a neki su se školovali na vojnim školama, ali su napustili MORH.

-Sada to iskustvo i znanje unovčuju negdje vani. Ja to ne podržavam, ali niti imam nešto protiv toga. Posljednji rat u Europi je bio na ovim područjima i logično je da se agencije koje angažiraju plaćenike okreću Hrvatskoj i zemljama u našem okruženju, jer tu su tisuće ljudi, prekaljenih boraca koji su se godinama borili, a sada njihovo znanje nitko ne koristi. I onda oni siromašnji prihvaćaju ponudu i odlaze iz zemlje. Rijetko komu govore kamo odlaze – otkriva general pojedinosti. Krešića smo pitali jesu li i od njega tražili da poveže neke ljude s agencijama koje traže plaćenike.

Legija stranaca

-Jesu, u više navrata, ali ja to nevoljko činim jer ne želim nekoga nositi na duši. Znam ljude koji u Hrvatskoj regrutiraju te dečke, ali ne bih o imenima, ipak nije lijepo da se o nekome u novinama pročita da šalje grupe plaćenika u strane zemlje.

Tvrtke koje imaju privatne vojske imaju svoje ljude u Hrvatskoj, to se zna. Tko želi ići, zna kojim se kanalima odlazi na takav posao. I drugi časnici s kojima smo kontaktirali potvrđuju Krešićeve riječi.

-Znam za neke profesionalce koji su bili u Iraku, a kasnije možda i u Libiji. Ne znam koliko ih je, ali siguran sam da su deseci njih u Siriji jer je tamo za njih sada najviše posla. Oni se bore na strani pobunjenika, koji imaju bogate strane donatore, a Assad ima svoju regularnu vojsku.

Većinom se tu radi o starijim ljudima koji prenose iskustvo. Osim naših ratnika doznao sam da ima nekoliko Hrvata iz Legije stranaca koji su napustili tu francusku postrojbu, a onda su se otišli boriti u Africi. Legija stanaca ionako ima kampove po tom kontinentu, pa su se lako snašli. Mislim ipak da se tu najčešće, ako ćemo gledati bivšu državu, radi o Srbima plaćenicima.

Znate, mi smo uredili pitanje branitelja i nema potrebe da netko gubi glavu za par tisuća dolara - kaže za “Slobodnu” jedan visoki časnik, a čije riječi potvrđuje i nedavni nalaz Grka Michela Koutouzisa, eksperta za organizirani kriminal. Stručnjak je proveo nekoliko mjeseci lutajući Afrikom i napisao je zanimljiv izvještaj za EU i UN. Prema njegovim izvorima plaćenici dolaze s Balkana, najviše je Srba, zatim vojnika iz Bjelorusije, Ukrajine, ali ima i Poljaka, Britanaca, Grka...

Plaćenici koji ratuju „za siću“ dolaze iz drugih država Afrike, a europski borci su puno više plaćeni jer su, napominje Koutouzis, specijalisti za teško naoružanje i vojnu taktiku i komandiranje.

-U tim je zemljama korupcija na visokom nivou, a pojedine zemlje, poput Libije, imale su milijarde pokradene od naroda, a koje su korištene za naoružanje. Nije bio problem kupiti na legalnom ili crnom tržištu bilo kakvo naoružanje, ali je bio problem tko će upravljati helihopterima, tenkovima, avionima...

Zato lideri iz Azije i Afrike, kao i pobunjenički vođe, posežu za iskustvima naših ljudi. I to skupo plaćaju. Gaddafi je jedno vrijeme vrhunske plaćenike plaćao s 2000 dolara po danu - kaže nam naš izvor, navodeći da plaćenici, pa tako i oni hrvatski, ne uživaju nikakvu zaštitu.

Srba je najviše

Bilo je i oglasa u kojima su se tražili naši ljudi, ali ipak se najviše ide na preporuku - kaže general Krešić, napominjući da s Balkana u ratove najčešće kreću Srbi i ratnici iz BiH jer je u tim zemljama ekonomska situacija lošija nego kod nas.

Plaća do 2000 dolara dnevno

Plaćenike najčešće angažiraju pobunjeničke snage, ali nekad i vlasti, kao što je to bio slučaj u Libiji. Najviše se traže plaćenici s ratnim iskustvom, a posljednji ratovi u Europi su se vodili, znamo, na ovim prostorima. Također, bogatstvo ratujući mogu zaraditi pripadnici američkih specijalnih postrojbi. Stranci u Libiji zarađivali su između četiri i sedam tisuća dolara na mjesec, dok su pojedinci, koji su obučavali postrojbe, zarađivali i i pet puta više. Grčki ekspert za organizirani kriminal Michel Koutouzis u svom izvještaju za UN je ustvrdio da je bilo plaćenika koji su primali čak i 2000 dolara dnevno.

Svatko ih može ubiti

Plaćenike može ubiti tko želi. Ženevska konvencija ih ne štiti. Neće ih čak ni zavesti kao žrtve. Omraženi su jer nemaju nikakav cilj, ideal – samo i jedino im je bitan novac. Ako ih uhvate, tretiraju ih gore nego špijune - upozorava jedan časnik koji poznaje stanje na svjetskim ratištima.

 
Baner
Baner