Discover Yahoo! With Your Friends

Explore news, videos, and much more based on what your friends are reading and watching. Publish your own activity and retain full control.

To get started, first

YOUR FRIENDS' ACTIVITY

    Militari români, trimiși în misiunea din Mali

    Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat ieri trimiterea unui contingent de zece militari români în statul african Mali, pentru a participa la misiunea Uniunii Europene.

    „Contribuţia ţării noastre cu instructori şi personal de stat major la această misiune este în acord cu obligaţiile ce-i revin în calitate de stat membru al Uniunii Europene (UE) şi cu sprijinul exprimat pentru demersurile Uniunii de stopare a activităţilor teroriste şi de crimă organizată”, se arată într-un comunicat de presă al Președinției.

    Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat încă de la jumătatea lunii ianuarie că va recomanda autorităților din România ca țara noastră să participe la misiunea Uniunii Europene în Mali, stat african a cărei jumătate de nord fost controlată de grupări islamiste care doreau să impună legea sharia.

    Mii de documente și artefacte distruse în Timbuktu

    Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au aprobat înfiinţarea unei misiuni al cărei scop este de a forma și reorganiza armata din Mali. Misiunea prevede trimiterea a 450 de europeni în Mali la mijlocul lunii februarie. Dintre aceștia, 200 vor fi instructori.

    Potrivit UE, scopul misiunii este de a "forma şi consilia forţele armate pentru a contribui la restaurarea capacităţii lor militare". Militarii europeni "nu vor participa la operaţiunile de luptă", a precizat UE.

    La sfârșitul lunii ianurie 2013, orașul istoric Timbuktu a fost eliberat de trupele franceze, iar rebelii islamiști au fugit din oraș. În timpul retragerii ei au distrus mii de documente, de artefacte și de clădiri cu importanță istorică, relata Euronews la acea dată. Pe 30 ianuarie, trupele franceze și maliene au anunțat că au eliberat și Kidal, ultimul punct controlat de islamiști.

    Potrivit CSAT, în anul 2013, Armata României va disloca la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român un număr de 2.036 de militari. Comparativ cu 2012, numărul acestor forţe este diminuat cu 312 militari.

    • aurelian  •  4 zile în urmă
      bai German Alexandru,,eu am facut armata la UM01766 Bucuresti...am fost un fel de planton permanent pe etajul unde veneau soldati de prin tara pentru plecare in irak..nu-mi zice mie de soldatii romani..niste jeguri,scursuri,numai pentru bani se duc..vorbeam cu ei,ii auzeam vorbind,se imprumutau multi bani numai ca sa plece..pentru alti bani..sa nu-ti mai zic cum aratau,,,jalnic..ca niste clienti de carciumi ieftine. asa ca....sa se mai duca dracului soldatul roman..ca se duce pentru bani...si sa stii ca am facut asta 8 luni de zile....armata de rahati:))))))
    • Niher  •  4 zile în urmă
      AR FI BINE CA MILITARII ROMÂNI SĂ SE COMPORTE CA TESTICOLELE !=SĂ PARTICIPE , DAR SĂ NU SE BAGE !=
    • ilie3797  •  4 zile în urmă
      =Consiliul Suprem de Atac al Mafioţilor= din Republica Mafiotă România a trimis 10 mercenari în statul african Mali .......pentru a participa la misiunea de jaf-legalizat a cotropelniţelor demoNcrate ale Imperiului UE ..............
    • ilie3797  •  4 zile în urmă
      În Mali legea islamică trebuie interzisă , iar acolo trebuie instaurate "valorile" demoNcraţiei colonialo-neo.sclavagiste a Vestului Sălbatic .
      Doar constituţia demoNcrato-sclavagistă a Vestului Sălbatic mai poate salva Mali de islamism , şi doar ea mai poate instaura jaful-legalizat (cu acte-n-regulă) , precum şi colonialismul-demoNcratic . .
    • marius  •  4 zile în urmă
      alt robinet de malai,nu ne obliga nimeni sa trimitem soldati nicaieri in lume.
    • German Alexandru  •  4 zile în urmă
      Sunt voluntari, bine platiti si stiu ce ii poate astepta. Militari cu contract. Sunt riscuri mari dar le cunosc.