Goed bestuur met een hoge leef kwaliteit, duurzame sociaal economische ontwikelling en onderwijs dat een ieder motiveert om het beste uit zichzielf te halen.


Curaçao (of Kòrsou) is een eiland in het zuiden van het Caribisch gebied dichtbij de Zuid Amerikaanse kust. Het eiland, met de hoofdstad Willemstad, is één van de vier landen waaruit het Nederlandse Koninkrijk bestaat. Voorheen was het eiland deel van de Nederlandse Antillen (samen met Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius). Curaçao heeft sinds 10 oktober 2010 een status aparte als land binnen het Nederlandse Koninkrijk.

Als gevolg van haar historische ontwikkelingen kent Curaçao zeer diverse etnische bevolkingsgroepen. De meerderheid is van gemengde Afrikaanse en Europese afkomst (creool) die als inheems wordt beschouwd. Daarnaast zijn er ook minderheden, waarvan de voorouders oorspronkelijk uit Nederland, de Dominicaanse Republiek, Colombia, Haïti, China, Venezuela, Suriname, Portugal, Aruba en andere landen afkomstig zijn.

Officiële talen zijn Papiamentu, Nederlands en Engels, waarvan de eerste het meest gesproken wordt. De meeste bewoners hebben Papiamentu als moedertaal terwijl Nederlands de officiële taal is sinds het koloniale tijdperk. Engels en Spaans zijn de talen die door een groot aantal minderheidsgroepen worden beheerst als moedertaal.

Curaçao heeft een oppervlakte van 444 km2, is 61km lang en heeft als hoogste punt de Sint Christofelberg (375m). De meest recente cijfers (2011) van het Centraal Bureau voor de Statistiek geven aan dat er 150.563 personen op Curaçao wonen. Klein Curaçao is een kleiner eiland dat 25 kilometer in het zuidoosten van Curaçao ligt. Klein Curaçao is onbewoond maar het is bekend als toeristische attractie en een plek waar de vissers kunnen bijkomen tijdens een trip op zee.

Curaçao staat in de toeristische wereld bekend als een prachtige duiklocatie. Door haar kleurige koraalriffen is het onderwaterbeeld van het eiland geliefd bij duikers. De zee ten zuiden van het eiland is populair bij duikers. Vooral de zuidelijke kust heeft veel locaties die populair zijn bij de duikers. Voor liefhebbers van de natuur boven water biedt Curaçao een vegetatie die bestaat uit diverse soorten cactussen, bomen en laag struikgewas die het hele jaar door groen blijven.

Het eiland heeft een droog klimaat met een jaarlijks gemiddelde regenval van 553 mm. De meeste regen valt gedurende het regenseizoen, tussen oktober en januari. De temperaturen zijn relatief constant met kleine verschillen door het hele jaar heen. De passaatwinden brengen overdag verkoeling terwijl dezelfde passaatwinden 's nachts warmte brengen. De gemiddelde temperatuur per jaar is overdag 31,2 °C en 's nachts 25,6 °C.

Meer statistische informatie over Curaçao is beschikbaar op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek www.cbs.cw.