Suojelupoliisi epäilee, että ulkomaalaisten Suomesta ostamia kiinteistöjä saatetaan käyttää tunnuksettomien joukkojen majapaikkoina.

  • Supo on toimittanut eduskunnan hallintovaliokunnalle lausunnon, jossa todetaan, että jatkuvasti havaitaan toimenpiteitä, joilla valmistaudutaan kriisitilanteessa vaikuttamiseen.
  • Käytännössä tarkoitetaan Venäjän Suomessa tekemiä maakauppoja.
  • Rakennuksia voidaan Supon mukaan käyttää myös kriisitilanteessa liikenneväylien sulkemisessa.

Supo epäilee, että Suomesta ostettuja kiinteistöjä saatetaan käyttää venäläisten tunnuksettomien joukkojen majapaikkoina. Vastaavia joukkoja,
Supo epäilee, että Suomesta ostettuja kiinteistöjä saatetaan käyttää venäläisten tunnuksettomien joukkojen majapaikkoina. Vastaavia joukkoja, "vihreitä miehiä" nähtiin Ukrainan kriisin aikaan Krimillä, kun Venäjä otti alueen haltuunsa. (AP)

"Toimenpiteitä, joissa saattaa olla kyse valmistautumisesta tulevaan vaikuttamiseen kriisitilanteessa, havaitaan jatkuvasti. Tällaisesta voi olla kyse maakaupoissa, joissa ei näyttäisi olevan liiketaloudellista tai kiinteistön tavanomaiseen käyttöarvoon liittyvää logiikkaa. Vieraan valtion lukuun toimiva maanomistaja voi kuitenkin rakentaa kiinteistölleen rakennelmia, joita vieras valtio voisi kriisitilanteessa hyödyntää esimerkiksi liikenneväylien sulkemisessa tai tunnuksettomien joukkojen majoittamisessa", Supo sanoo eduskunnan hallintovaliokunnalle toimittamassaan lausunnossa.

Lausunnon asiayhteydestä selviää, että Supo tarkoittaa Venäjän Suomessa tekemiä maakauppoja.

"Tunnustuksettomat joukot" olivat venäläisiä sotilaita, niin kutsuttuja vihreitä miehiä, jotka valtasivat Krimin niemimaan Ukrainalta.

Supo ei ole aiemmin lausunut julkisesti Venäjän suomalaisista maakaupoista yhtä voimakkaasti. Lausunnon on allekirjoittanut Supon päällikkö Antti Pelttari.

Paljon agentteja

Suomessa on paljon ulkomaisia agentteja.

Supon mukaan väkilukuun suhteutettuna Suomeen pysyvästi sijoitettujen tiedustelu-upseereiden määrä on "yksi suurimmista länsimaissa".

Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisten juridinen asema Venäjän lainsäädännössä arveluttaa Supoa.

"Esimerkiksi kaikki Venäjän kansalaiset ovat kaksoiskansalaisuudesta riippumatta Venäjän lakien mukaan velvoitettuja auttamaan Venäjän turvallisuusviranomaisia", Supo sanoo.

Trollaus ei toimi

Supo tyynnyttelee pelkoja trollauksesta. Trollaus on informaatiovaikuttamista, jossa esimerkiksi Venäjän lukuun toimivat ihmiset yrittävät muokata mieliä nettikeskusteluissa.

Supon mukaan trollauksen vaikutus Suomen kaltaisessa korkean koulutustason maassa on pienempi kuin ilmiön saama huomioarvo. Huomattavasti vakavampi uhka on Supon mukaan suora henkilövaikuttaminen päättäjiin.