Richard de Mos tijdens een raadvergadering in het stadhuis van Den Haag ANP
NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Invallen bij wethouders Den Haag wegens verdenking omkoping en corruptie

De Rijksrecherche doorzoekt in het stadhuis van Den Haag de werkkamers van twee wethouders en werkplekken van een aantal ambtenaren. Het onderzoek richt zich op ambtelijke corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim.

Het gaat om Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Eerstgenoemde is wethouder van Economie, Sport en Buitenruimte en daarnaast 1e locoburgemeester, Guernaoui is wethouder van Financiën, Integratie en Stadsdelen. Zij worden verdacht van onder meer het tegen betaling regelen van vergunningen.

Beide wethouders zijn lid van de politieke partij Groep de Mos/Hart voor Den Haag.

Tientallen rechercheurs

Daarnaast worden de woningen van de wethouders en de woonadressen van drie Haagse ondernemers die worden verdacht van omkoping doorzocht. Een rechter-commissaris van de rechtbank Rotterdam heeft de leiding over de doorzoekingen. Ook nemen tientallen rijksrechercheurs en twee officieren van justitie deel aan de actie.

Een van de verdachte ondernemers is ook kandidaat van de Groep De Mos. Hij zou de partij financieel hebben gesteund in ruil voor onder andere vertrouwelijke informatie uit het bestuur van de stad.

De situatie rondom de kamers van de Haagse fracties op het stadhuis was vanochtend al 'bevroren', meldt Omroep West. Raadsleden en fractiemedewerkers van andere partijen mochten niet langs de kamer van Groep de Mos/Hart voor Den Haag lopen. Verder mochten ze ook geen post uit hun postbussen halen.

STER reclame