Noutăți

Ascultă BibliotecaRadio

Cazemata

Tudor Ganea este unul dintre cei mai apreciați  scriitori români contemporani în acest moment. În timpul liceului a fost laureatul unui concurs de proză, iar ulterior a fost descoperit şi încurajat de Florin Iaru şi Marius Chivu.  Așa a început să lucreze la un volum de povestiri a căror acţiune se petrece într-un cartier al Constanţei şi care se va transforma ulterior în romanul său de debut Cazemata, apărut, pentru prima dată, la editura Polirom în 2016.

Material realizat în parteneriat cu Radio Cluj

Ziua Internațională a Romilor

Ziua de 8 aprilie a fost adoptată drept Ziua Internațională a Romilor în anul 1971, cu ocazia Primului Congres Internațional al romilor de pretutindeni care a avut loc la Chesfield o zonă din sud-estul Londrei. Tot cu acel prilej au fost desemnate imnul internațional al romilor „Gelem, Gelem”, compus de Jarko Jovanovic, steagul romilor și limba comună – limba romani. În ultimii ani, semnificația zilei de 8 aprilie a început să capete o tot mai mare recunoaștere atât la nivelul instituțiilor publice cât și la nivelul comunităților de romi. Începând cu anul 2006, an în care Guvernul României a adoptat Legea nr. 66/2006 pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca „Sărbătoarea etniei romilor din România”, în fiecare an sunt organizate la nivel național manifestări publice, culturale, sociale și educaționale dedicate Zilei Internaționale a Romilor.

Realizatori: Marius Lakatos – Iancu, Daniel Caraivan, Cristi Roman

Buburuza

Liliana Corobca este unul dintre tinerii scriitori care, cu fiecare carte publicată, reușește să surprindă prin subiectele abordate, prin curajul de a se apropia de zonele sensibile ale societății românești contemporane și, bineînțeles, prin maniera sa estetică deosebită.

Mai multe informații

Material realizat în parteneriat cu Radio Cluj

Un nor în formă de cămilă

Romanul despre care vorbim astăzi, Un nor în formă de cămilă, scris de Alina Nelega a apărut la Editura Polirom în 2021, și a primit premiul „Sofia Nădejde” în același an, precum şi premiul pentru proză la Galele Radio România Cultural în 2022.

Material realizat în parteneriat cu Radio Cluj

Cartea săptămânii

Anna Ellory, Scrisoarea pierdută de la Auschwitz

Realizator: Nadia Doja

Șahul… altfel

Invitat: Vlaicu Crișan, maestru internațional la dezlegări și maestru FIDE la compoziție.

Realizator: Iarin Pop

Nu te găsesc pe nicăieri

Nu te găsesc pe nicăieri, publicată în 2021 la Editura Publica e cartea autobiografică a autoarei Laura Ionescu, care și-a descoperit pasiunea pentru scris încă de mică. Și-a cultivat talentul ca pe o forță eliberatoare în momentul în care sufletul ei de adolescentă a trebuit să se elibereze de durere ca să aleagă lumina și viața, în timp ce răul și moartea îi erau în preajmă.

Mai multe informații

Material realizat în parteneriat cu Radio Cluj

1989 la Cluj: despre o relatare a publicistului C. Dumitrescu

”[…] libertatea cuvântului odată cucerită nu mai poate fi pierdută. Am fost o părticică dintr-un întreg. Am fost norocoșii care am scăpat de răceala glonțului și de apăsarea șenilei. Dar uneori, în nopțile care hotărnicesc alunecarea spre bătrânețe stau și mă întreb: oare nu cei trecuți, ca florile câmpului, atunci, în decembrie sunt mai fericiți? Când aburii s-au risipit am început traversarea deșertului. Vom găsi oare puterea să rezistăm? Nu știu. Știu doar că la un solstițiu al existenței mele am întrezărit libertatea.”  

Constantin Dumitrescu: Relatare privind evenimentele din decembrie 1989 trăită în calitate  de participant și de martor ocular

Prezintă: Robert Fabian

România în imagini (1938)

Nicolae Ionescu, născut în 1903, a fost unul dintre fotografii care au profesat în Bucureștiul interbelic. Este considerat un adevărat cronicar al vremurilor, prin fotografiile pe care le-a realizat și un desăvârșit fotograf al „Micului Paris” al anilor 1920-30. Fotografiile lui sunt vii, pline de expresivitate.

„România. 50 de fotografii, 2 planșe colorate și text” este titlul unei publicații din 1938, editată de Nicolae Ionescu. Albumul (care poate fi consultat la Compartimentul Colecții speciale, memorie și cunoaștere locală) redă 50 de fotografii din România interbelică, surprinde peisaje, ulițe de odinioară, monumente istorice și oameni ai locurilor.

Autorul mărturisește: „pasiunea pentru vânătoarea de fotografii, m’a purtat pe drumuri, în lungul și în latul țării. […] Astfel, an de an, neștiute decât de câțiva, s’au adunat într’o modestă căsuță aproape 7000 de clișee, lucrate cu multă grijă,- reproduceri fidele ale locurilor prin care am trecut, cu toate manifestările vieții, cu toate bucuriile și necazurile lor.”

Prezintă: Robert Fabian

Toate greșelile care se pot face

Romanul lui Cătălin Pavel, Toate greșelile care se pot face, apărut la editura Humanitas, în anul 2022, este o carte despre erorile, întâmplătoare sau voite, pe care fiecare dintre noi le facem în viața de zi cu zi, în dragoste, în relația cu aproapele sau în societate. Cătălin Pavel ne dezvăluie, mai înainte de toate, intensa fragilitate a minunii de a trăi o viață obișnuită.

Ascultă BibliotecaRadio

Scroll Up

Pin It on Pinterest