E-boeken: tevredenheid, gebruik en collectie

Bibliotheken
01/06/21

Op 17 september 2020 ontleende Jan Jambon het eerste e-boek uit via cloudLibrary, het e-boekenplatform dat ondertussen 196 openbare bibliotheken gebruiken om e-boeken aan hun leners aan te bieden. Hoe staat het vandaag met de e-boekendienst op vlak van tevredenheid bij de bibliotheken, gebruik door het publiek en collectie?

Tevredenheid bij de bibliotheken

196 openbare bibliotheken zijn ingetekend op de e-boekendienst van Cultuurconnect (intekenen). Uit een bevraging bij de deelnemende bibliotheken eind 2020 bleek dat de algemene tevredenheid over deze nieuwe dienstverlening vrij hoog ligt. Meer dan 82% van de deelnemende bibliotheken zou de dienst aanraden aan andere bibliotheken.

De bibliotheken ervaren de cloudLibrary-app als heel gebruiksvriendelijk. Het minst tevreden zijn ze over de manier waarop je een e-boek op een e-reader plaatst. Dit is te complex voor minder digitaal vaardige leners, ondanks de bestaande stapsgewijze handleiding. Cultuurconnect en de werkgroep E-boeken bekijken hoe ze daaraan tegemoet kunnen komen.

Er zijn mensen die zich speciaal zijn komen inschrijven in de bib enkel om e-boeken te kunnen lenen.
Annelies Devos (bib De Pinte)

Gebruik

CloudLibrary werkt volgens het single use-principe: een boek wordt aan 1 lener tegelijk uitgeleend voor een termijn van 6 weken. Daarna verdwijnt het automatisch van het toestel. Verlengen is niet mogelijk. In de praktijk worden boeken vaak sneller ingeleverd: bijna 80% doet dit binnen de 4 weken. 

Enkele cijfers

Gemiddeld gebeuren maandelijks 1,3 uitleningen per gebruiker. Meestal fictie (78%) en meestal Nederlandstalig (88%).

22081
Unieke gebruikers
171262
Uitleningen
42026
Reserveringen

Populairste titels van mei 2021

  1. Versmachtend verlangen (Luc Deflo) 
  2. Leopold II (Johan Op de Beeck)
  3. De kracht van slapen (Inge Declercq)
  4. Het smelt (Lize Spit)
  5. Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel verder (Stefaan Degand)

Collectie

De collectie bevat meer dan 10.000 Nederlandstalige en Engelstalige e-boeken voor volwassenen. De samenstelling houdt rekening met de wensen van de bibliotheken en de gebruikers. De collectievormers streven naar een evenwichtig samengestelde collectie met een breed gamma aan genres. Sommige kleinere bibliotheken hebben nu een grotere e-boekencollectie dan de fysieke boekencollectie (voor dezelfde doelgroep en talen).

De collectie wordt stelselmatig uitgebreid met titels die voldoen aan de kwaliteitsvereisten van een openbarebibliotheekcollectie. Een aantal uitgevers stelt zeer recente kwalitatieve titels ter beschikking. We hopen dat andere uitgevers mettertijd volgen. 

Ik vind het een mooie aanvulling op de bestaande collectie die bovendien ook een ander publiek kan aanspreken. Wij merken alleszins dat deze dienst nieuwe leners aantrekt.
Ria Neefs (bib Beersel)

Focus op Young Adult

Op vraag van de deelnemende bibliotheken focust de collectie in 2021 op Young Adult-titels en loopt i.s.m. Iedereen leest een onderzoek naar de mogelijkheid om Leesjury-titels (voorheen: KJV) digitaal aan te bieden in cloudLibrary. Om deze doelgroep te bereiken maak je best aangepast communicatiemateriaal.

Foto's van deze doelgroep die digitaal leest vind je in de map met gedeeld beeldmateriaal (let op: vermeld auteursrecht). Promotiemateriaal maken voor al je communicatiekanalen doe je makkelijk zelf met:

Bekijk zeker de cursus over de huisstijl van de Bib op het leerplatform. Daar vind je nuttige links naar sjablonen en handige informatie over de huisstijl van de bib.

E-boeken in jouw bib

Jouw fysieke collectie aanvullen met meer dan 10.000 digitale titels?

Meer info & intekenen

De informatie uit dit artikel is gebaseerd op de eerste uitleendata en op de resultaten van een bevraging bij de deelnemende bibliotheken eind 2020. In de zomer van 2021 volgt een uitgebreide gebruikersbevraging. 

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 19/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Cinébib filmstreaming: game over of stream on?

    Na meer dan een jaar streamen, is er voldoende data beschikbaar om Cinébib te evalueren. De werkgroep is alvast enthousiast en wil graag verder streamen.
  • 15/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Communicatiemateriaal voor Dag van de Persvrijheid op 3 mei

    Woensdag 3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid. Communiceert jouw bibliotheek mee op deze belangrijke dag?
  • 05/03/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

    2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Digitale kranten & tijdschriften

    Digitale kranten en magazines voor bibleden, scholen en educatieve partners
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Interactieve kinderboeken (Fundels)

    Interactieve prenten- en AVI-boeken met animatiefilmpjes en educatieve spelletjes
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    E-boekenplatform cloudLibrary

    Leners lenen en lezen digitaal boeken via de bib