Livestreaming in cultuurhuizen

Kan livestreaming post corona een meerwaarde bieden voor cultuurhuizen om hun publiek te bereiken en uit te breiden? Wat is de meerwaarde voor artiesten en gezelschappen? Wat zijn de voor- en nadelen? 

Fase 1: Onderzoeksvragen formuleren

We zoeken antwoorden op volgende vragen:

  • Is er behoefte naar livestreaming van voorstellingen bij een thuispubliek? 
  • Hoe verschillend zijn de behoeften van het minder mobiel publiek in woonzorgcentra en kinderziekenhuizen en het thuispubliek? 
  • Welke meerwaarde is er voor artiesten en boekingskantoren om deel te nemen aan livestreams van voorstellingen?
  • Welke meerwaarde is er voor cultuurhuizen om voorstellingen te livestreamen?

Wil je zelf alvast een livestream opzetten? Raadpleeg zeker de inspiratiegids ‘Start to stream’ met een stappenplan om je stream op te zetten.

Fase 2: Prototype van een livestreamplatform testen

Om de onderzoeksvragen af te toetsen ontwikkelden we een prototype van een livestreamplatform: CULTUURstream.be.

In de eerste fase van dit onderzoek vertrekken we vanuit het aanbod dat Cultuurconnect reeds ontwikkelde voor woonzorgcentra en kinderziekenhuizen in samenwerking met cultuurcentra. Dit aanbod stellen we open voor thuiskijkers: senioren en families met kinderen. 

Via CULTUURstream kunnen woonzorgcentra en ziekenhuizen en het thuispubliek de livestreams op een gebruiksvriendelijke manier bekijken. We testen of we via dit platform zichtbaarheid kunnen geven aan het minder mobiele publiek, om hen deel te laten uitmaken van het live publiek. 

Het platform kondigt de livestream aan met een link naar de webshop van het organiserende cultuurhuis voor tickets. Daarnaast geeft het platform toegang tot de afgeschermde livestream (met een wachtwoord). De voorstelling wordt omkaderd met praktische tips (hoe kijk ik naar een livestream, technische tips ... ).

Voor woonzorgcentra en kinderziekenhuizen gaan we nog een stapje verder. Zo experimenteren we met uitgesteld kijken. Zeker voor (chronisch) zieke kinderen is het niet altijd haalbaar om live te kijken. Om hen meer comfort te bieden laten we de livestream nog enkele dagen langer online. Het thuispubliek krijgt de optie van uitgesteld kijken niet, maar het wordt wel bevraagd.

Fase 3: Onderzoek naar meerwaarde voor alle stakeholders

We onderzoeken de noden van alle betrokkenen voor een livestreamplatform die alle partners ten goede kan komen. Op basis van deze resultaten beslissen we over de toekomst van CULTUURstream. Dit onderzoek maakt ook deel uit van het experiment Virtueel Podium, waar we onderzoeken welke kansen een digitale programmatie kan bieden in post-coronatijden. 

166 mensen vulden een survey in over hun livestreamervaring van thuis uit met Van Corsari tot Appermont, Moenieworrienie, Geel Hesje en Lais. We stelden onze livestreams voor zorginstellingen (Van Corsari tot Appermont en Monieworrienie) voor deze test ook open voor een thuispubliek. Met 17 van de thuiskijkers deden we een diepte-interview. Voor de livestreams naar zorginstellingen en een thuispubliek gebruikten we een op maat gemaakt en gebruiksvriendelijk livestreamplatform: CULTUURstream. 12 medewerkers uit zorginstellingen gaven hun mening over hun livestreamervaring via een survey. 4 boekingsagenten/artiesten en 4 medewerkers in cultuurcentra namen deel aan een diepte-interview, aangevuld door een survey ingevuld door 15 medewerkers uit cultuurcentra. 

Fase 4: Analyse van de onderzoeksresultaten en aanbevelingen

Voor cultuurhuizen, artiesten en het thuispubliek bleken livestreams een goede oplossing tijdens de voorbije lockdowns. In de toekomst willen cultuurhuizen graag livestreams blijven aanbieden. Het liefst tonen ze artistieke content speciaal gemaakt voor het digitale medium, livestreams over specifieke onderwerpen en podiumvoorstellingen die niet in België spelen. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt ter optimalisatie van onze livestreamdienst en in het experiment virtueel podium.

Naar de onderzoeksresultaten