Ανάλυση Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (HACCP) στη Βιομηχανία Τροφίμων


Συγγραφέας : Τζιά, Κωνσταντίνα Τσιαπούρης, Αλέξανδρος
Εκδότης : Παπασωτηρίου
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 960-7510-35-8
Σελίδες : 286
Σχήμα : 17x24
Κατηγορίες : Υγιεινή Επαγγελματική υγιεινή

24.00 € 19.20 €




Η Ανάλυση Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου – HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) στη βιομηχανία τροφίμων αποτελεί μία συστηματική προσέγγιση στην αναγνώριση, την εκτίμηση και τον έλεγχοι των κινδύνων (μικροβιολογικών, χημικών και φυσικών) σε όλα τα στάδια της παραγωγής – από την ανάπτυξη και τη συγκομιδή των πρώτων υλών μέχρι τη διανομή και χρήση του προϊόντος από τους καταναλωτές.
Η HACCP είναι ένα προληπτικό σύστημα διασφάλισης της ασφάλειας στα τρόφιμα που επικεντρώνεται στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (CCPs), όπου μπορεί να ελεγχθούν οι κίνδυνοι. Αποτελεί ένα σύστημα αλληλοδιαδεχόμενων ενεργειών, με στόχο την εξασφάλιση υψηλότερου δυνατού βαθμού ασφάλειας των τροφίμων. Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων ασφάλειας για τα τρόφιμα. Αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια των τροφίμων.
Η ανάπτυξη των σχεδίων HACCP γίνεται με εφαρμογή των 7 αρχών της HACCP. Τα σχέδια HACCP αντικατοπτρίζουν τη μοναδικότητα ενός τροφίμου, της μεθόδου παρασκευής του και της εγκατάστασης στην οποία παράγεται. Η HACCP γίνεται ολοένα και περισσότερο ένα αναπόσπαστο τμήμα των σχεδίων διασφάλισης της ασφάλειας των εταιρειών παραγωγής τροφίμων.
Ένα το σύστημα HACCP εφαρμόζεται σωστά, τότε δεν υπάρχει άλλο σύστημα που να παρέχει τον ίδιο βαθμό ασφάλειας στα τρόφιμα.







e-mail Facebook Twitter