Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nazister, rånare och polismördare - så lever de i dag

De var nazister. De rånade banker. De dödade poliser. Ett par av dem spelade sig själva i en pjäs av Lars Norén. 

 För tio år sedan låstes Tony Olsson, Jackie Arklöv och Andreas Axelsson in på livstid för polismord och bankrån och Mats Nilsson fick ett års fängelse för grovt häleri. 

 I dag skriver de böcker, målar tavlor, driver företag.  

 Så här ser livet ut för männen bakom ett av Sveriges mest uppmärksammade och omdebatterade brott: polismorden i Malexander.

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jackie Arklöv är klostervärd.

Den 27 maj 1999 sa Tony Olsson och Mats Nilsson sina sista repliker i Lars Noréns pjäs "7:3". Dagen efter rånade Olsson Östgötabanken i Kisa tillsammans med Jackie Arklöv och Andreas Axelsson, som också medverkat i teaterprojektet som chaufför.

 Claes Elfsberg inledde nyhetssändningen i "Rapport" den 28 maj för elva år sedan så här: "Godkväll. Vi ska börja med nyheten att två poliser i eftermiddags sköts ihjäl under en rånarjakt i Malexander, två mil nordväst om Kisa i Östergötland."

Polismännen Olov Borén och Robert Karlström hade innan de dödades jagat rånarna i bil. Under veckan som följde greps gärningsmännen en efter en.

 I början av 2000 kom livstidsdomarna, vilka sedan fastställdes av Göta hovrätt den 7 juni 2000: alla tre ansågs skyldiga till mord, även om Jackie Arklöv erkänt att det var han som skjutit polismännen på nära håll. Mats Nilsson, som suttit fem år för ett värdetransportrån och enligt åklagaren var hjärnan bakom bankrånet i Kisa, fälldes enbart för grovt häleri och fick ett års fängelse.

 När Mats Nilsson kom ut ur fängelset försökte han bryta med sitt gamla kriminella liv, jobbade på bensinstation och körde glassbil. Han startade ett företag som installerar ventilationssystem och sanerar problemmiljöer i butiker, skolor och industrier.

 Efter några svåra år lyckades den före detta rånaren, som är vd i företaget, få snurr på verksamheten och hade 2008 en omsättning på 7,5 miljoner kronor.

 Mats Nilsson, i dag 34 år, föreläser också för skolelever om kriminalitet och främlingsfientlighet.

 - Jag berättar om mig själv. Det är ett sätt för mig att betala tillbaka. Kanske finns det någon som kan lära sig något av mina erfarenheter, sa han i Aftonbladet den 7 juni 2009.


Samtidigt har Mats Nilsson utvecklat sitt intresse för motorcyklar; redan som sexåring körde han knattecross. Han började 2002 träna roadracing, konditionstränade fem, sex gånger i veckan och körde under flera år i Isle of Man TT, en legendarisk och livsfarlig mc-tävling som hålls varje år vid månadsskiftet maj-juni.

 Förra sommaren, efter fyra framgångsrika år meddelade han att 2009 blev hans sista tävlingsår - på grund av en knäskada. Till mc-sajten Bike sa Troubleman, som är hans smeknamn som åkare:

 - När jag går upp om morgonen känner jag mig som en 75-åring.

Några motorcykeltävlingar har av förståeliga skäl inte varit aktuella för de tre livstidsdömda Tony Olsson, 37, Jackie Arklöv, 36, och Andreas Axelsson, 39.

 Trots isolering och hög säkerhet lyckades Tony Olsson 2004 rymma från den säkra Hallanstalten, men fångades in efter 58 timmar. Vid rättegången vittnade en 23-årig fångvårdare om hur Olsson höll ett laddat vapen mot hennes huvud samtidigt som hennes 22-åriga kollega satt i bara trosor och behå och skakade av skräck på golvet i en cell.

 Det finns skäl till att Tony Olsson, som har tagit tillbaka sitt efternamn Byström, ständigt sitter på säkerhetsavdelning.

 Han har under de här drygt tio åren alternerat mellan Hall och Kumla, och förutom knalltransporter mellan anstalterna, rymningen och påföljande rättegång har han aldrig varit utanför murarna.

 Tony Olsson berättar i en intervju i tidningen Voltaire från förra året att han lämnade naziströrelsen efter Malexander, att han har kompletterat sina gymnasiebetyg, gjort högskoleprovet, läser historia och svenska och siktar på en magisterexamen.

 - Och sedan vill jag doktorera, säger han.


Han har en blogg, där han kallar sig "Sveriges mest kända fånge", debatterar kriminalvård och kritiserar politiska beslut. I sitt senaste inlägg från den 5 maj i år skriver han:

 "Säkerhetshysterin som Thomas Bodström initierade, och som Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén realiserat, måste stoppas. Den saknar alla proportioner och är till skada för samhället och Kriminalvårdens huvudsakliga syfte: att vårda intagna så att de kommer ut som bättre människor när de friges."

 Tony Olsson har skrivit och gett ut två böcker under sin tid i fängelset, "Chockvågor" och "Utbrytare". Till hösten kommer en ny version av "Chockvågor", berättar förläggaren Lars Hjalmarsson på Hjalmarson & Högberg Bokförlag:

 - Då ska han berätta mer om både vad som hände i Malexander och om sin rymning.

 Eftersom Tony Olsson inte får ha tillgång till internet sköts bloggen via hans förlag.

 Jackie Arklöv skrev 2002 ett brev till Fryshusets projekt Exit, som hjälper den som vill lämna nazistiska grupper eller andra destruktiva gäng. De har sedan dess haft regelbundet kontakt.

 - Vi erbjuder ett väldigt, väldigt individanpassat stöd, säger Robert Öhrell, verksamhetsansvarig vid Exit.


2004 fick Jackie Arklöv möjlighet att tillbringa en månad i klostret på Kumlaanstalten; 30 dagar fyllda av meditation och samtal med prästen Truls Bernhold.

Efter flera års besök i klostret har Arklöv nu fått förtroendet att vara klostervärd. Han har också på heltid under ett halvår genomgått ett behandlingsprogram mot våld, Violence prevention.

 I november 2006 fick Arklöv komma utanför murarna, men bara för att ställas inför rätta vid Stockholms tingsrätt för grova och vidriga folkrättsbrott i Bosnien-Hercegovina från när han var legosoldat där 1993. Arklöv erkände det mesta, och ytterligare åtta års fängelse lades på livstidsdomen.

 Advokat Per Durling sa vid förhandlingarna att hans klient "vill göra upp med sitt förflutna".

 Katja Wåhlström från Exit har under flera år haft och har fortfarande regelbunden kontakt med Jackie Arklöv. Hon säger:

 - Det är en enorm skillnad på honom. Han har landat i den värld som vi andra befinner oss i. Han är inte mer våldsbenägen än någon annan i dag, och det är också kriminalvårdens bedömning.

Även Arklöv har studerat sociologi och historia, har tagit en magisterexamen, men har just nu ett uppehåll i studierna. För två år sedan registrerade Jackie Arklöv sitt eget namn som varumärke hos patent- och registreringsverket.

 Dessutom ägnar han mycket tid innanför murarna åt att måla tavlor. Han målar med akryl: djur, natur och historiska motiv som krigsskådeplatser. Hittills har Jackie Arklöv haft två utställningar, i hemkommunen Storuman och på Fryshuset i Stockholm. Inga tavlor är till salu, de magasineras i väntan på ett beslut från konstnären vad som ska ske med dem.


Andreas Axelsson är den som hållit lägst profil under sina drygt tio år på anstalten. Han gifte sig med sin flickvän på Hall 2002. De lärde känna varandra sedan hon börjat skriva brev till honom, fick en son men skilde sig 2004.

 Efter separationen började exfrun brevväxla med Tony Olsson, men när han fick veta att hon varit gift med Andras Axelsson surnade han till och bröt brevkontakten. Inte långt därefter greps kvinnan och dömdes i mars 2005 till 2,5 års fängelse för mordbrand och för att hon försökt förgifta sin son.

 Ingen av de tre livstidsdömda polismördarna har ännu begärt att få sitt straff tidsbestämt. I intervjun i Voltaire säger Tony Olsson:

 - Jag har tvingats inse att jag faktiskt riskerar att få sitta i fängelse resten av livet.

 - Mentalt tar jag en dag i taget. Mitt liv kretsar mest kring studier och författande och jag vill inte ... orkar inte ... tänka på när jag eventuellt kommer att bli fri.

 Annelie Ljungberg förlorade sin livskamrat polismannen Olle Borén den där majdagen i Malexander 1999. 

 Vid rättegången höll hon ett uppmärksammat tal som mest var en kärleksförklaring och ett avsked till sin älskade. 

 Men hon sa också till de skyldiga:

 - Jag hoppas att livstids fängelse i ert fall innebär att någon verkligen kastar bort nyckeln.

 I dag känner hon inget hat. Men hon har i en intervju för TT sagt:

 - Jag kan inte, vill inte och har inget mandat att förlåta.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.