Yatırım kararı almadan önce gezegenlerin kapısını çalmak… Finansal astroloji nedir; Türkiye'nin 2022 ve 2023'ü için ne söylüyor?

Karşı çıkanı da çok, hayatını iki dudağın arasından çıkacak kelimeye göre ayarlayanı da… Pandemiyle birlikte yükselişi hızlanan finansal astrolojinin ne olduğunu, Türkiye'yi 2022 ve sonrasında nelerin beklediğini astrolog Hande Kazanova anlattı

Fotoğraf: jameskelleher.com

Bir miktar birikmiş paranız var ve yatırım yapmak istiyorsunuz. 

Ancak nereden başlayacağınız konusunda emin değilsiniz.

Kime gidersiniz? 

Sosyal medyada takip ettiğiniz analistler, televizyon programlarındaki ekonomistler, "dobloyu sattım Bitcoin alacağım" diyen enişte, bankacı tanıdık, iktisattan yeni mezun yeğen…

Doğru da olsa yanlış da olsa bunlar, "çalınan kapılardan" yalnızca bazıları. 

Kendisine yöneltilen onca eleştiriye rağmen son dönemde yükselişi devam eden bir başka kapıdan daha bahsedelim: Gezegenler. 

Ya da literatürdeki adıyla "finansal astroloji", İngilizcedeki karşılıklarıyla financial astrology,  business astrology, astro-economics. 

Her şeyden önce finansal astroloji, yatırım tavsiyesi veren bir alan değil. 

Ancak en basit haliyle açıklamak gerekirse, gök cisimlerinin hareketlerinin insan psikolojisi üzerindeki etkisini, dolayısıyla finansal piyasalardaki yansımasını ilişkilendirip yorumluyor. 

Üstelik sanıldığı gibi yeni bir kavram da değil. 

Ne zaman başladığı tam olarak bilinmemekle birlikte araştırmalar, 1900'lerin başına kadar gidiyor. 

Bunlardan en ünlüsü doğru tahminleri halen konuşulan trader William Delbert Gann. 

Astronomiye ilgisi olduğu bilinen Gann'ın tahminlerini yalnızca gezegenlerin pozisyonlarına göre yaptığını söylemek yanlış olur. 

Zira "Olayları matematik ile anlıyorum" diyen Gann, tahminlerinde gizemli bir yan olmadığını, geometri ve cebir kullandığını söyleyerek "Başarı için geçmiş kayıtlara çalışmalısınız. Çünkü gelecekte piyasalar, geçmişi tekrar ediyor olacak" iddiasında bulunuyordu. 

"Eğer elimde veri varsa, döngüler üzerine çalışarak belli bir olayın gelecekte ne zaman gerçekleşebileceğini söyleyebilirim" diyen Gann, 1955'te yaşamını yitirdi. 
 

Untitled collage (1).jpg
William Delbert Gann (solda) ve Edward R. Dewey


1930'daki "Büyük Bunalım" sonrası finansal astrolojiyi yeniden raftan indiren isimlerden biri de ABD Ticaret Bakanlığı'nın o dönemki Baş Analisti Edward R. Dewey'di. 

Dewey de Gann gibi döngülere inanıyordu. Öyle ki onun için doğadaki ve sosyal hayattaki döngüler de finans dünyası ile bağlantılıydı. 

Edward R. Dewey'nin 1941'de kurduğu, bugün hâlâ faaliyette olan, döngüler üzerine araştırmalar yürüten vakıf "Foundation for the Study of Cycles", internet sitesinde ABD'li ekonomistin şu sözlerine yer veriyor: 
 

Karşılaştırmalı döngüler çalışmasının en önemli boyutu, yaşamı, havayı ve pek çok dünyevi olayı açıklayan ve bugüne kadar bilinmeyen çevresel güçlerin keşfedilmesinin yolunu açmasıdır. Bu gibi güçlerin varlığının kanıtı, bildiklerimizin sınırlarını zorlayacaktır. 


William Delbert Gann ve Edward Dewey'nin yanı sıra ayın yörüngesi ile ekonomik aktivite arasındaki ilişkiyi açıklayan Louise McWhirter'ın 1937'de kaleme aldığı "Astroloji ve Hisse Senedi Piyasası Tahmini" ve Donald Bradley'in 1947 tarihli "Hisse Senedi Piyasası Tahmini: Gezegensel Barometre ve Nasıl Kullanılacağı" kitapları, finansal astroloji alanında literatüre girmiş ilk yazılı kaynaklardan. 
 

22916882687.jpeg
Louise McWhirter'ın yazdığı "Astroloji ve Hisse Senedi Piyasası Tahmini"/ Fotoğraf: abebooks


Günümüzden bir örnek vermek gerekirse New York Astroloji Okulu'nun kurucusu Henry Weingarten, bugün pek çok önemli ekonomi zirvesinin ne diyeceği merakla beklenen konuğu. 

1988'den bu yana "Astrologlar Fonu"nun yöneticiliğini yapan Weingarten, dünya çapındaki kurumsal yatırımcılara ve sermaye yöneticilerine danışmanlık verirken astrolojiyi öncelikli analiz aracı olarak kullanıyor.  

Türkiye'ye gelelim… 

Türkiye'de finansal astroloji, çoktan ekonomi kanallarında kendine ayrı bir TV programı olarak yer bulmuş durumda. 

Twitter'da ve YouTube'da finansal astrologların takipçileri 30 binlere ulaşırken, bu konunun eğitimleri de veriliyor. 

Astroloji yorumları merakla takip edilen, uzmanlığını finansal astroloji ile pekiştiren isimlerden biri de Hande Kazanova. 

Gazeteci Nilay Örnek'in "Nasıl Olunur?" adlı podcast serisinde yaptığı açıklamaya göre Kazanova'nın gökyüzüne merakı çocukluktan bu yana vardı. 

Doğayla bağı kuvvetli, kendisine Orion Takım Yıldızı gibi bilgileri öğreten bir anneyle büyüyen Kazanova'nın çocukken kurduğu "uzaylılar, uzaya gitmek" hayalleri bugün kendisini Türkiye'nin en ünlü astrologlarından biri olmaya kadar taşıdı. 

İstanbul Üniversitesi'nden aldığı İktisat eğitimi ile 2000'lerin başından bu yana profesyonel hayatına oturttuğu astrolojiyi birleştirerek finansal astrolojide uzmanlaşan Hande Kazanova, 2011 yılında Bloomberg HT'de astroloji ve finans yorumlarıyla yer almaya başladı.
 

Hande Kazanova
Astrolog Hande Kazanova, farklı dizilerde oyunculuk da yapmıştı/ Fotoğraf: handekazanova.com


Independent Türkçe'ye konuşan Kazanova, 2013 yılına kadar her pazartesi yayınlanan program sonrası finansal astrolojiye ilgisinin daha da arttığını söyledi. 

Astrolojideki döngüleri kullanarak pek çok olayın öngörülebileceğini belirten Hande Kazanova, "Bu verilerin piyasalar üzerindeki etkisini merak etmeye başladım. Her zor gezegen etkileri devreye girdiğinde, dolunay ve yeniay dönemlerinde piyasalardaki hareketliliği takip etmeye başladım" dedi.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu sistemin geçmişinin 1935'lere kadar dayandığını aktaran Kazanova, Louise Mc. Whirter, Georgia Anna Stathis, Raymond Merriman, Tim Boost gibi isimleri referans gösterdi. 

2018'da ABD'nin Chicago kentinde düzenlenen, dünyanın en büyük astroloji organizasyonu Uluslararası Astroloji Konferansı (UAC) katılan Kazanova, "Business Astrology 101" adlı kitabın yazarı Georgia Anna Stathis ve psikoloji mezunu astrolog Raymond Merriman'dan da özel ders aldı. 

2019'da Portekiz'in başkenti Lizbon'da düzenlenen İkinci Uluslararası Astroloji Konferansı'ndan konuşmacı olarak teklif alan Kazanova, aynı yılın mart ayında da diğer bir astrolog Öner Döşer ile birlikte Türkiye'de çok uluslu bir astroloji konferansına katıldı. 

Sağlık astrolojisine de ilgisi olduğunu söyleyen Hande Kazanova, "Maalesef bir tıp eğitimim ve geçmişim olmadığı için bu alandaki bilgileri aktarmak sınırlı kalabilir, sorunlara yol açabilir" ifadelerini kullandı.

İleride tıpta uzmanlığı olan biriyle beraber sağlık astrolojisine de eğilmek isteyebileceğini söyleyen ünlü astrolog, herkesin bildiği ve eğitim aldığı yoldan gitmesinin önemine vurgu yaptı. 

"O zaman farklı alanları ve prensipleri birleştirseniz bile esaslı bir dayanağınız oluyor. Daha itibarlı ve güvenilir olma yolunda ilerliyorsunuz" diyen Hande Kazanova ile finansal astrolojinin detaylarını konuştuk… 

"Farklı ekonomik faktörler üzerindeki etkilerini makro ve mikro düzeyde inceler"

Hande Hanım, her şeyden önce finansal teknolojinin ne olduğunu sizden dinlemek isteriz… 

Astroloji, insan özelliklerini ve davranışlarını anlamaya çalıştığımız bilimi kullanan bir sistemdir. 

Finansal astroloji, insanın dünyaya bakışını makro seviyede ele alan Dünya astrolojisinin içinde yer alır. Bu anlamda dünyadaki tüm günlük aktivitelerin, uğraşıların yanı sıra sermaye ve hisse senetlerinin bile gezegen hareketlerinden etkilendiği üzerine çalışır. 
 

josh-rangel-aDmYkVd6rs4-unsplash.jpg

Venedik'in San Marco Meydanı'ndaki saat kulesi olarak da bilinen Torre dell' Orologio üzerinde Ay ve burçlar kuşağının konumları yer alıyor/ Fotoğraf: unsplash.com/@jsr1


Yatırımlar insan hayatında çok önemli bir rol oynar. Yatırımlarımız bir süre sonra üretim veya tüketime dönüşür. Kişinin paraya yaklaşımı, bu alanda adımları ve yatırımları ülkenin de geleceğini ve gelişimini yakından ilgilendirir.

Finansal astroloji, ekonomik döngülerin ve gezegen döngülerinin incelenmesiyle beraber oluşur. Genelde İş (Business) Astrolojisi ya da Astro-Ekonomi olarak da bilinir. 

Astroloji döngüleri inceler. Finansal astrolojide bu döngüleri kullanarak kişinin kazancı, kazancının hangi konulara bağlı olduğu ve alternatif kazanç ve yatırım fırsatlarını görebilir. Ayrıca gezegen hareketlerinin, içinde bulunduğumuz ekonomik düzene ve döngülere nasıl etki ettiğini, hangi ekonomik olaylara neden olduğunu inceleyebiliriz.

Ekonomi Astrolojisi gezegenlerin farklı ekonomik faktörler üzerindeki etkilerini makro ve mikro düzeyde inceler. İki ana kolu vardır: 

1- Kurumsal iş astrolojisi: Astrolojik prensiplerin firmalara, şirketlere, kurum ve organizasyonlara göre kullanılması prensibine dayanır.

2- Finansal astroloji: Piyasaların davranışlarını astronomik data kullanarak açıklama prensibine dayalıdır.

Yatırımların başlama tarihine bakılıyor

Daha önceki röportajlarınızda finansal astrolojinin bir yatırım tavsiyesi olmadığını söylemiştiniz. Peki size gelen bir danışan ne soruyor ve siz nasıl bir danışmanlık veriyorsunuz?

Türkiye'de astrolojiye sevgi ve saygı duyan çok insan var. 

Sadece gezegen prensipleriyle bir insanı yatırım yapmaya yönlendirmek doğru olmaz. Bu sistemde başka faktörler de var. Temel analiz, teknik analizlerle beraber bu sistem üçüncü bir bakış açısı gibi ele alınmalı. Yani bu sistemi bir doğrulama yöntemi olarak görmeliyiz.
 

farzad-mohsenvand-TbuescuqMjA-unsplash.jpg
Fotoğraf: Unsplash.com/@farzadme


Diğer taraftan kişinin kendi kişisel haritasına göre para kazanma alanlarına, yatırım alanlarına bakabiliyoruz. Borsada yatırım yapan bir insanın yatırım yaptığı hisse senetlerinin haritası ve kendi haritasıyla olumlu etkiler altında olması gerek. 

Bir kişinin altından, dövizden, hisse senetlerinden, tahvillerden para kazanıp kazanmayacağının incelemesi yapılabilir. "Yatırımları ne zaman başlattı, geldiği dönem nasıl etkileri var? O yıl kârlı mı olacak yoksa zorlanılan bir yıl mı olacak?" bunların bilgileri veriliyor. 

Yine benim kendi çalışmalarımdan o yıl riskli olabilecek zamanlar ve piyasa döngülerine sahip olabiliyorlar. Ama yine dediğim gibi sadece buna bel bağlayarak hareket edilmemesi çok önemli, bazen ne kadar hesaplama yaparsanız yapın başka gerçekliklerden ve hesap edilemeyen olgulardan kaynaklı olarak gecikmeler veya sorunlar oluşabilir. Bunların hepsinden danışanlara bahsedilmesi gerek. 

Türkiye'de bu konuda danışmanlık almak isteyenler ne boyutta? Döviz krizinin yaşandığı 2018, sonrasındaki pandemi kriziyle birlikte değişimi anlatabilir misiniz? 

Aslında 2018 yılındaki kur yükselişi ve 2019 yılında gümüşün değer kazanacağı bilgisinden sonra finansal ve kurumsal danışmanlıklarım çok arttı. 

Üzerine pandemi gelince insanlar evlerde astrolojiyi öğrenmeye ve daha fazla içine girmeye çalıştılar. Bundan dolayı mutlu olan bir insanım. Astroloji sadece burç yorumlarından ibaret değil. 
 

5C9D66C3DF0434265B3832A4438533E2.jpeg
Bloomberg HT'de 2011-2013 yılları arasında yapılan program


İlk eğitimime 2001 de başlamış biri olarak 20 yıldır astrolojiyle ilgileniyorum ve hâlâ farklı teknikler öğreniyorum. O kadar fazla alanı var ki, hepsi farklı bir prensiple çalışıyor.

"Bilimin açıklayamadıkları için bilimi eleştirmiyor, aksine daha iyiye gitmesi için destekliyoruz"

Bir de tabii eleştiriler var… Türkiye'de sadece finansal astroloji özelinde değil genel olarak astrolojiye eleştirel yaklaşanlar var. Bu röportajı okuyan ekonomist, akademisyen, yatırım danışmanları arasından da eleştirenler çıkacaktır. Siz iktisat eğitimi de almış biri olarak nasıl yanıtlarsınız bu eleştirileri? 

Her zaman olacak. Astroloji iyi bir veri sistemi ama bireysel olarak istatistik tutmanız çok zor. Her seferinde aynı sonuçları vermediği ve olasılıkları içinde barındırdığı için bilim olamıyor ama kesinlikle iyi bir astroloji bilgisi, bilim içeriyor.

Biz gezegenlerin konumlarını, birbirlerine olan uzaklıklarını, açılarını ve daha birçok konuyu matematik ve astronomik verileri kullanarak yapıyoruz. Henüz bilimin açıklayamadığı çok şey var ama biz bunlar için bilimi eleştirmiyor bilakis daha iyiye gitmesi için destekliyoruz. Astrolojiyle uğraşanların beklentisi de bu aslında. 
 

nastya-dulhiier-DFrlRyLhCOQ-unsplash.jpg
Fotoğraf: Unsplash.com/@dulgier


Bu sistem çok uzun yıllardır insanoğlunun oluşturduğu ve çalışan bir sistem. Dünyanın gelişimi ve veri paylaşımıyla her geçen gün daha fazla bilgi ve veri açığa çıkıyor, bilgiler güncelleniyor, artık daha doğru tahminler yürütebiliyoruz. Bunun örneğini pandemiyle beraber gördük. 

Astroloji insan tarihiyle, davranışlarıyla, yaşanmışlıklarla ve döngülerle bağlantılı, bunları araştırmadan, incelemeden doğru bir yaklaşım sergileyemezsiniz.

"Ocak 2022 sonrası darboğazlar ve depresyon yaşanabilir"

Ağır bir pandemi döneminden sonra Türkiye'yi nasıl bir 2022 bekliyor? Hatta seçim yılı 2023 ve sonrası için finansal astroloji bize ne söylüyor? 

Tüm dünyada beklendiği gibi Türkiye için de çok iç açıcı değil. Ünlü istatistikçi, ekonomist ve finansal astrolog olan Dr. Louise Mc. Whirter  1937 yılında kaleme aldığı "Astrology and Stock Market Forecasting" (Astroloji ve Hisse Senedi Piyasası Tahmini) kitabında, kuzey-güney Ay düğümlerinin 18 yıllık döngülerini ele almış. Onun sunduğu bu veriler hâlâ çok iyi çalışıyor ve bize günümüzle ilgili çok önemli bilgiler veriyor. 

Bu teoriye göre ekonomik trendler arasındaki bağlantı, 2022-2024 yılları arasında ekonomide aşağı yönlü hareketlerin başlayacağını bizlere gösteriyor. Bunun ilk sinyallerini 2021 yılının sonbahar aylarında görebiliriz. Ekim ve kasım ayları bu anlamda çok önemli. 

2022-2025 yılları bir uyarı dönemi aslında. Aynı döngüyü 1929 yılında da görüyoruz. Bu dönem ve sonrasında tüm dünyada çok büyük kırılmalar, ekonomik çöküşler görebiliriz. 

Ocak 2022'de kuzey Ay düğümünün Boğa-Akrep aksına kaymasıyla beraber finansal sistem ve ekonomi sinyal verecek. 
 

Borsa İstanbul
Fotoğraf: AA


Bankacılık sistemi, ödemeler dengesi, para kaynaklarında zorlanmalar, borçlanmanın artması faiz ve vergiler alanında darboğazların oluşmasına, yüksek enflasyon artışlarına ve depresyona neden olabilir. 

Boğa burcu aynı zamanda dünyanın kaynaklarını, gıda ve tarım alanlarını temsil eder. Tutulmaların bu alanlara kayması önümüzdeki süreçte kaynakların azalmasına, kıtlık, açlık, iklim sorunlarının artmasına ve su kaynaklarının tükenmesine neden olabilir.

Türkiye için şubat ayında yeni bir 29 yıllık döngü başlıyor. Bu döngü dış borçlar, vergi, kredi ve ödemeler alanında gerçekleşecek. 

Bu bir değişim ve dönüşüm süreci aslında. Yeniden yapılanma ve parasal sistemde dijitalleşme yolunda atılacak yeni adımlarını temsil ediyor. 2022- 2023 yılları arasında zorlanacağız ama yeni bir döneme doğru gidiyoruz ve bu dönemi iyi kurmamız gerekiyor.

Kuzey Ay düğümü gitmemiz gereken noktayı, Güney Ay düğümü bırakmamız gereken alanları gösterir. 

Pandemide 2022 yılının ilk aylarına kadar Kuzey Ay düğümü ikizler burcundaydı. İkizler burcu iletişimin ve ticaretin burcudur. Adaptasyonu ve dijital alanları temsil eder. 

Bu pandemide durum ve koşullara adapte olabilenler ayakta kaldı. Satış, reklam, tanıtım, pazarlama ve eğitim, ticaret alanlarında dijitalleşme devreye girdi. 

Güney Ay düğümü Yay burcundaydı ve hâlâ öyle. Yay burcunun konularını bırakmamız gerektiğini bize gösterdi. Yay burcu yabancı ülkelere seyahat, turizm, dış pazarlar, global ticareti temsil eder. 
 

492db0c4809d5cba58df26c89d78df70.jpeg
Zodyak kuşağındaki dokuzuncu burc​​​​​​ç Yay/ İllüstrasyon: Roly O Art 


Bu dönem tüm insanlık, global girişimlerden ziyade yerel (İkizler) ve kısa vadeli ticarete ve turizme odaklandı. Şimdi ocak ayındaki bu geçişle esasen, pandemiye ekonomik olarak ne kadar adapte olduğumuzu ve bu girişimlerin sonuçlarını göreceğiz. 

Son olarak sizin finansal astroloji üzerine projelerinizi dinlemek isteriz. Daha önce bir kitap ve bir eğitimden bahsettiğinizi hatırlıyorum. Bizimle de paylaşabilir misiniz?

Ben birkaç yıldır piyasalar ve Türkiye'de ekonomik sistem üzerine astrolojik araştırmalar yapıyorum. 

Yurtdışında bu alanda değerli bilgileri bulunan astrologların araştırmalarını kendi ülkeme uyarlamaya çalışıyorum. Bu ekim ayında Astro Art Astroloji Okulu'nda Finansal astroloji eğitimi vermeye başlayacağım. 

Bu eğitime geçmeden önce temel finansal astroloji verilerini paylaşacağım ve bir anlamda öğrencilerin el kitabı olmasını istediğim bir kitap hazırlığındayım. 

Gündelik koşturmalar, danışanlar ve elbette ki kendi YouTube kanalım ve diğer kanallar için yaptığım çekimler fazlasıyla zamanımı alıyor ama bunu başlatmanın tam zamanı diye düşünüyorum.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU