توصیه کیانوش معتقدی مطالعه آثاری برای شناخت هنر ایران در ‍پویش «کتابخوانی ملی»


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۴/۵ - ۱۲:۵۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۵:۷:۱۲
توصیه کیانوش معتقدی مطالعه آثاری برای شناخت هنر ایران در ‍پویش «کتابخوانی ملی»
کیانوش معتقدی پژوهشگر هنر ایران، نویسنده و مترجم در ادامه پویش «کتابخانه ملی»، کتاب هایی درباره شناخت تاریخ هنر ایران توصیه کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کیانوش معتقدی، پژوهشگر هنر ایران، نویسنده و مترجم با پیوستن به پویش «کتابخوانی ملی» که به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در حال برگزاری است، گفت: مطالعه کتاب هایی درباره تاریخ هنر ایران یکی از بهترین راه های شناخت فرهنگ و هنر این سرزمین است. نخستین کتابی که برای معرفی انتخاب کردم، «جستارهایی در تاریخ هنر» است که محمد حسن حامدی گردآوری و ‍پژوهش آن را انجام داده است. این کتاب یکی از بهترین مجموعه‌هایی است که تاکنون درباره اسناد تاریخ هنر ایران در دوران اخیر منتشر شده است و شامل اسناد تصویری و نوشتاری که مرتبط با هنرهای تجسمی در یک‌صد سال اخیر است.
معتقدی افزود: تمرکز پژوهشگر در این کتاب بر موضوع آثار هنری، روابط و زندگی هنرمند برجسته کمال الملک و شاگردانش است و در این مسیر شاهد مجموعه نامه‌ها، اسناد تصویری و اطلاعات کمتر دیده شده و ناب هستیم که درباره این استاد بزرگ هنر ایران و شاگردانش و به طور کلی مکتب کمال المک نوشته شده است. این کتاب در قطع وزیری است و توسط انتشارات پیکره در سال 1397 منتشر کرده است.
وی ادامه داد: کتاب «تحولات تصویری هنر ایران (بررسی انتقادی)» نوشته سیامک دل‌زنده دیگر کتابی است که از سوی نشر نظر منتشر شده است. به اعتقاد من این کتاب یکی از بهترین کتاب‌های است که در سال‌های اخیر درباره بررسی تحولات هنر ایران و به خصوص نقاشی ایران نوشته شده است.
این پژوهشگر هنر ایران گفت: پژوهشگر در این کتاب برای نخستین بار یک روش تازه برای مطالعه تاریخ هنر به خواننده پیشنهاد می‌کند. کتاب «تحولات تصویری هنر ایران (بررسی انتقادی) در ابتدا درباره نقاشی قاجار صحبت کرده است و در ادامه پژوهشگر با دقت نظر خاص و با بررسی اسناد بسیار مهم ایران به‌خصوص در صد سال اخیر به ما نشان می‌دهد که چگونه فضای هنر ایران از یک فضای سنت و ساختاری که در دوره قاجار در زمینه نقاشی ایرانی شکل گرفته بود، آرام آرام شکل تازه ای را تجربه می‌کند و با ورود اندیشه‌های مدرن و نگاه‌های تازه باعث می‌شود که با یک نظام تازه در تفکر هنرمندان و ساختار نظام ارائه هنر در قالب نظم نمایشگاهی مواجه شویم.
وی افزود: این کتاب چند بار تجدید چاپ شده است و برای کسانی که مایل هستند تحولات هنر ایران در یک‌صدسال اخیر را مطالعه کنند می‌تواند منبع بسیار موثق و ارزشمندی باشد.
معتقدی ادامه داد: یکی دیگر از کتاب‌های خواندنی به خصوص برای این روزها، «ویروس مجموعه‌داری» نام دارد که به قلم پرویز تناولی نوشته شده است. این کتاب توسط نشر نظر منتشر شده و دستاورد 60 سال زندگی هنری استاد تناولی است و توانستند مجموع غنی از آثار هنرمندان هم‌عرصه خودشان را گردآوری کنند. این کتاب شامل تصاویر آثار هنرمندان معاصر، از مهمترین و شاخص ترین چهره‌های مدرن ایران تا معاصرین و جوانان است که در طول عمر استاد تناولی گردآوری شده و برای نخستین بار با روایت این هنرمند ایرانی منتشر شده است.
این نویسنده و مترجم اظهار داشت: در پایان این پویش کتاب ارزشمند «مرقع ناصری» را معرفی می کنم. این کتاب را انتشارات بنیاد محمود افشار و با همکاری نشر سخن و به کوشش مجید عبد امین و همکاری مهدی فراهانی منتشر شده است.
وی خاطرنشان کرد: این کتاب مجموعه کم نظیری از نقاشی‌ها، خوشنویسی و طراحی‌ها و آثار هنری است که از طرف ناصرالدین شاه در طول زندگی‌اش خلق شده است. «مرقع ناصری» یکی از منابع جدیدی است که برای پژوهش درباره هنر دوره قاجار به خصوص هنری که وابسته به حمایت دربار بوده؛ مفید و کارآمد بوده است. این کتاب بسیار دیدنی و خواندنی است و می‌تواند دریچه ای تازه برای مطالعه هنر و تاریخ قاجار و تحولات حوزه هنر و معماری ایران باشد. 
پایان مطلب//