عملکرد پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در حوزه تاریخ شفاهی تشریح شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۹/۱۵ - ۱۱:۱۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۱۶:۴۴
عملکرد پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در حوزه تاریخ شفاهی تشریح شد
گروه تحقیقات تاریخ معاصر و تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در 6 ماهه نخست سال جاری، تعداد 13 فایل صوتی در مدت زمان 1224 دقیقه ثبت و ضبط کرده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، رییس پژوهشکده سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در توضیح جزئیات این خبر گفت: فعالیت ‍پژوهشکده سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در حوزه تاریخ شفاهی با توجه به شرایط شیوع ویروس کرونا با حضور چهره های تاثیرگذار، شاخص و موثر در تاریخ معاصر ایران انجام شد،  گروه تحقیقات تاریخ معاصر و تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران وظیفه تولید منابع تاریخ شفاهی، ساماندهی منابع حاصل شده، پردازش اطلاعات و محتوای مصاحبه ها، ‌اطلاع رسانی و چاپ و نشر مصاحبه های تاریخ شفاهی را به عهده دارد.

وی ادامه: به همین منظور گروه تحقیقات تاریخ معاصر و تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در 6 ماهه نخست سال جاری، تعداد 13 فایل صوتی در مدت زمان 1224 دقیقه را ثبت و ضبط کرده اند. از دیگر فعالیت های انجام شده در حوزه تاریخ شفاهی ثبت و پیاده سازی و تایپ و مقابله با صوت و تصحیح متن پیاده شده تجربه زیسته ۴۲ چهره علمی، فرهنگی و اجتماعی کشور و نیز تنی چند از اعضای کادر درمانی، در ایام کرونا بود که مصاحبه با آنان در سال 1399 انجام گرفته بود. این سری از مصاحبه¬ها شامل 51 فایل صوتی و 3897 دقیقه بوده است.

عزیزی تاکید کرد: ثبت و ضبط چگونگی مواجه فرهیختگان درعرصه علم و فرهنگ با پاندومی کرونا و تاثیر آن در سبک زندگی فردی، اجتماعی و پیشبرد و یا توقف فعالیت‌های علمی و پژوهشی آنها در این دوران از مهمترین سرفصل های مجموعه مصاحبه های تاریخ شفاهی تجربه زیسته در ایام کرونا بوده است. همچنین مصاحبه‌های انجام شده بین 30  تا 60 دقیقه بود که براساس شیوه نامه گفت‌وگوهای تاریخ شفاهی پیش رفت.

رییس پژوهشکده سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اظهار داشت: سیدعلیرضا مرندی رییس فرهنگستان علوم پزشکی ایران، حسین ملک افضلی استاد دانشکده بهداشت و عضو فرهنگستان علوم پزشکی ایران، بیژن صدری زاده مدیرکل سابق سازمان بهداشت جهانی و عضو افتخاری فرهنگستان علوم پزشکی ایران، سید محمدرضا کلانتر معتمد ریاست بخش جراحی بیمارستان شهدای تجریش و دبیر فرهنگستان علوم پزشکی ایران، پروفسور داریوش فرهود پدرعلم ژنتیک ایران، محمد مهدی گویا مدیر بیماری های همه گیر وزارت بهداشت و درمان، طلعت مختاری آزاد ریاست آزمایشگاه ملی وبا و بیماری های همه گیر، تقی آزاد ارمکی عضو هیات علمی جامعه شناسی دانشگاه تهران، دکتر رحیم عبادی رئیس دانشگاه مجازی البرز کرج و غیره از جمله چهره هایی هستند که تجربه زیسته آنها در ایام کرونا به صورت تاریخ شفاهی توسط گروه تحقیقات تاریخ معاصر و تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به انجام رسید.

وی در ادامه افزود: در ادامه فعالیت های انجام شده تاریخ شفاهی در پروژه جامعه شناسی نیز به انجام رسید و فایلهای مصاحبه چهره هایی چون محمد زاهدی اصل، سید یعقوب موسوی، سیف الله سیف الهی، داور شیخاوندی، محمدرضا جلائی پور، فرهنگ ارشاد، سید ضیاءهاشمی و علی اصغر سعیدی، پیاده سازی و تایپ و مقابله با صوت و تصحیح متن پیاده شده انجام گرفت.

رییس پژوهشکده سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاطرنشان کرد: درحوزه تاریخ شفاهی، کتاب «افسانه پیروز» مصاحبه تاریخ شفاهی مربوط به توران میرهادی، «تدبیرماندگار» مصاحبه تاریخ شفاهی با حسین خطیبی، «خاطرات یک فرمانده پلیس»مصاحبه تاریخ شفاهی باعلی اکبرمصحفی و «راه روشن» مصاحبه تاریخ شفاهی با منصوره راعی چاپ و منتشر شده است.

همچنین از ابتدای سال 1400 و با پیشنهاد پژوهشکده اسناد و موافقت معاونت پژوهشی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بیش از 30 کتاب در حوزه تاریخ شفاهی در دست آماده سازی و تدوین نهایی برای چاپ و نشر است.