Hlavní obsah

Čeští politici vítají úder USA na Sýrii, Zeman chce vyšetření chemického útoku

Právo, Novinky, bja, kab
Aktualizováno

Čeští politici vesměs vítají masivní raketový útok Spojených států v Sýrii. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pátek ráno vyjádřil naději, že zásah Spojených států zabrání, aby se znovu v Sýrii použily chemické zbraně. Prezident Miloš Zeman volá po vyšetření chemického útoku.

Foto: Petr Horník, Právo

Volební sjezd Strany práv občanů v TOP hotelu Praha. Na snímku prezident Miloš Zeman.

Článek

„Jde o událost, která se udála prakticky dnes podle našeho času a bylo by dobré znát nejprve všechna fakta,“ uvedl v pátek Zeman.

Podle něj je nutné zjistit viníka tohoto činu. „Pokud tento nesporný zločin, to je útok chemickými zbraněmi, byl skutečně organizován ze základny syrského letectva, považoval bych útok za přiměřený,“ uvedl prezident.

Nyní se podle něj musí počkat na závěry vyšetřování v gesci komise Rady bezpečnosti OSN. „Kdo by bránil takovému vyšetřování, ten by se definoval jako viník této akce, de facto chemické války,“ dodal Zeman.

Sobotka na svůj twitterový účet napsal, že Trumpovu reakci vítá a věří, že pomůže tomu, aby se v Sýrii chemické útoky již neopakovaly.

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) doufá, že strůjci chemického útoku v provnicii Idlib budou dopadeni a potrestáni.

„Používáni zbraní hromadného ničení je nesmírně nebezpečná věc,” sdělil Právu. Vzápětí vyjádřil své přesvědčení, že útok USA napomůže tomu aby tyto zbraně už nikdy použity nebyly. „Důležité je aby původci těchto zločinů byli postaveni před soud a potrestáni,” řekl Zaorálek.

„Je zřejmé, že útok byl vyvolán předchozím použitím chemických zbraní. A také ruským odmítnutím rezoluce Rady bezpečnosti, kterou USA předložily společně s Francií a Velkou Británií. O tom, že zbraně použila syrská armáda, USA nepochybuje. Proto tak razantní reakce,” sdělil Novinkám ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Pravice: Je to adekvátní reakce

Expert na zahraniční politiku z TOP 09 Marek Ženíšek také považuje útok Spojených států za adekvátní reakci.

„Podporu americké akci vyjádřila již Británie, Izrael, stejně tak i Austrálie či Saúdská Arábie. Čekám, že se vyjádří i naše vláda a Evropská unie. Dlouhodobě nesdílím názor, ze podporou diktátora v Sýrii můžeme v tomto konkrétním případě něčemu prospět a něco vyřešit,” uvedl Ženíšek

Se zásahem souhlasí i šéf ODS Petr Fiala, podle kterého je dobrou zprávou, že se USA v Sýrii rozhodly jednat. Nelze tolerovat použití chemických zbraní, uvedl. „Bez odhodlání a také připravenosti k vojenským akcím ze strany USA a jejich spojenců není situace v Sýrii řešitelná,” napsal na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám