velika četvorka

Tko su najveći trgovci lijekovima koji od bolnica traže više od dvije milijarde kuna

02.04.2019 u 17:26

Bionic
Reading

Ukupan dug bolnica prema veledrogerijama veći je od dvije milijarde kuna. Zbog toga trgovci prijete obustavom isporuke lijekova i medicinskog materijala pojedinim bolnicama čiji rokovi plaćanja prelaze čak tisuću dana. Na domaćem tržištu distribucije lijekova glavnu riječ vode četiri velika igrača - Medika, Phoenix Farmacija, Medical Intertrade i Oktal Pharma

Navedena četvorka drži više od 95 posto tržišta. Iz godine u godinu trgovci upozoravaju da je neodrživ trenutni način funkcioniranja zdravstva. Zbog dugih rokova plaćanja državnih bolnica prema njima oni ne mogu na vrijeme podmiriti svoje obaveze prema proizvođačima lijekova. Cijeli sustav je ugrožen i prijeti ponavljanjem scenarija koji se dogodio Agrokoru.

Gledano pojedinačno, veledrogerije dobro posluju, rastu im prihodi i ostvaruju dobit. Međutim, njihove bilance otkrivaju da se radi o visokozaduženim tvrtkama.

Prema prihodima najveća domaća veledrogerija je Medika te je završila 2018. s 2,9 milijardi kuna prometa (godinu prije 2,7 milijardi kuna) i 20 milijuna kuna dobiti. Kompaniji u kojoj najveći udio vlasništva drži Pliva (25,32 posto) i brokerska kuća Auctor (24,53 posto) iz godine u godinu povećava se promet. Od 2013. prihod joj je narastao za gotovo 800 milijuna kuna.

Bilanca Medike daleko je od bajne. Kratkoročne obaveze su joj 1,5 milijardi kuna dok kapital i rezerve iznose 385 milijuna kuna. Potraživanja od domaćih kupaca iznose 1,1 milijardu kuna, od čega se najveći dio zasigurno odnosi na državne bolnice.

Za razliku od Medike, ostale veledrogerije još nisu izašle s poslovnim rezultatima za prošlu godinu pa ćemo koristiti financijske brojke iz 2017.

Phoenix Farmacija u vlasništvu je njemačke Phoenix Grupe, jedne od vodećih europskih veledrogerija. Nijemci su preuzeli hrvatsku firmu 2003. godine.

Phoenix grupa nastala je spajanjem pet regionalnih farmaceutskih veleprodajnih tvrtki u Njemačkoj 1994. U financijskoj godini 2017./2018. njemački div je imao prihod od 31,5 milijardi eura.

Njihova hrvatska tvrtka u 2017. prikazala je 1,8 milijardi kuna prihoda i 1,5 milijuna kuna dobiti. Kapital i rezerve su joj iznosili 297,3 milijuna kuna dok su kratkoročne obaveze bile 775,5 milijuna kuna. Potraživanja od hrvatskih kupaca bila su pak veća od 700 milijuna kuna.

Treća je veledrogerija, koja prema nekim procjenama drži oko 18 posto tržišta, Medical Intertrade. Njezin vlasnik je Mohamed Radwan Joukhadar, Sirijac iz Vukovara koji je došao u Hrvatsku 1969. na studij farmacije. Tvrtku je otvorio 1990. godine, a danas ima podružnice u Sloveniji i BiH te lanac Ljekarni Joukhadar.

Medical Intertrade je u 2017. imao 1,7 milijardi kuna prihoda i zaradu od 19,8 milijuna kuna. I ta je tvrtka, kao i njezina konkurencija, visokozadužena. Kapital i rezerve su krajem 2017. iznosili 120,2 milijuna kuna dok su kratkoročne obaveze bile oko 950 milijuna kuna. Od domaćih kupaca, uglavnom bolnica, Medical Intertrade je potraživao više od 665 milijuna kuna.

Sličan udio na tržištu ima zagrebačka Oktal Pharma. Tvrtku je osnovao 1992. Branko Parag. Danas su uz njega suvlasnici još Marijan Škiljević i Ivan Klobučar, ujedno predsjednik Uprave. Strateški partner Oktal Pharme, s udjelom od 49 posto, američki je Walgreens Boots Alliance, jedna od vodećih globalnih kompanija u području ljekarničkog poslovanja i veleprodaje farmaceutskih proizvoda.

Oktal Pharma je u 2017. imala 1,5 milijardi kuna prihoda i 25,7 milijuna kuna dobiti. Od domaćih kupaca potraživala je više od pola milijuna kuna. Kapital i rezerve su iznosili 194 milijuna kuna dok su kratkoročne obaveze bile veće od 800 milijuna kuna.