Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dronovima protiv vatre

Bespilotna letjelica traži požare i lovi piromane

Bespilotna letjelica
Foto: MORH
26.07.2018.
u 10:54

MORH je prvi put ove godine u protupožarnu sezonu uključio jednu svoju bespilotnu letjelicu za otkrivanje požara

U Hrvatskoj se ove protupožarne sezone prvi put za otkrivanje požara i nadzor požarišta koristi bespilotna letjelica. U Ministarstvo obrane kažu su sukladno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2018. rasporedili jedan besposadni zrakoplovni sustav koji će biti angažiran tijekom trajanja Protupožarne sezone 2018.

Izraelska proizvodnja

Kako su nam kazali u Ministarstvu, radi se o bespilotnoj letjelici Skylark 1. Tu letjelicu izraelske proizvodnje je za vojno-obavještajne svrhe MORH nabavio još 2007. Skylark je Hrvatska nabavila ponajprije za potrebe svoje misije u Afganistanu, a ukupno ih, prema podacima defender.hr., kupila četiri te letjelice s rezervnim dijelovima, što je platila 10 milijuna kuna. U Ministarstvu navode da je taj sustav iz kategorije taktičkog sustava, a opremljena je dnevno/noćnim senzorom, maksimalnog doleta od 12 kilometara, operativne visine do 1000 metara.

Sustavom će se, objašnjavaju, upravljati izravno s područja koje se nadzire, što uključuje Zadarsku, Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju. U Ministarstvu kažu da se besposadni zrakoplovni sustavi ponajprije koriste za protupožarna izviđanja nad nenaseljenim područjima koja nisu pokrivena drugim senzorima poput kamera i promatrača u dane s vrlo visokim rizikom od požara.

Foto: VLm

Sustav Skylark 1 dodijeljeni je Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu(OVZ) Divulje, a upotrebljavat će se u koordinaciji sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima. U Ministarstvu kažu da je sustav razmješten u vojarni u Benkovcu i mobilan je te mjesto razmještaja ne predstavlja operativno ograničenje. Pri tome napominju da će operativne zadaće Skylarka obavljaju po potrebi, odnosno kada OVZ prosudi da postoji potreba za njegovima korištenjem.

Snimke u realnom vremenu

Skylark 1 je težak pet kilograma, ima raspon krila od 2,4 metra, a kamera s njega šalje snimke u realnom vremenu. Ta se letjelica inače lansira s ramena, odnosno iz ruke vojnika, sklopiva je i nosi se u za nju izrađenoj specijalnoj naprtnjači. Njome upravlja vojnik sa zemaljske postoje koja je veličine laptopa. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković potvrdio nam je da je od utorka vatrogascima na raspolaganju jedna bespilotna letjelica.

– Ona će nam pomoći u ranom otkrivanju požara, ali i njihovih počinitelja – kaže Tucaković.

Hrvatska će od sljedeće požarne sezone imati na raspolaganju nove bespilotne letjelice, također izraelske proizvodnje. Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo obrane ugovorili su s tvrtkom Aeronautics nabavu šest bespilotnih letjelica Orbiter 3B Stuas za 4,87 milijuna eura.

Sustav će 60 posto vremena koristiti Ministarstvo poljoprivrede za kontrolu u ribarstvu, a ostalo vrijeme Ministarstvo obrane za zaštitu i spašavanje na moru, zaštitu od požara... Isporuka tog sustava očekuje se tijekom studenog ili prosinca ove godine.

Pogledajte i video: Vježba HRZ-a i RAF-a

Komentara 14

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
11:00 26.07.2018.

mogli ste odma krenut od Banje Luke ..ahahahhahahah otamo stizu PALIKUCE..heheeh

BO
Booyaka777
11:30 26.07.2018.

Bolje bi bilo da smo od SAD-a uzeli par Predatora s raketama Hellfire. Pa neka svaki piroman dobije u vugla jedan Hellfire, a posebice svi ovi na specijalnom zadatku poslani iz "majčice" Srbije, RS u BiH ili čak i ove "abolidžine", tj. nekažnjene traktoraše povratnike koje "hrvatska" milicija, obmanjujući javnost, lažno predstavlja "psihičkim bolesnicima". A kako drugačije bi ih i prozvala kada MUP RH nekim čudom uvijek za ministra dobija stare, provjerene partijsko-udbaške operativce i jugofile.. Pojavu osuditi, a druga spasiti, stara komunjarska spika..

Avatar dpejakovic
dpejakovic
13:30 26.07.2018.

6 Orbiter 3B Stuas koje kupuju mogu biti 7 sati u zraku a domet im je 150km, visina leta je do 5,486m, a leti brzinama do 130km/h. raspon krila 4.2m. Dakle napokon normalna bespilotna letjelica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije