El viquiprojecte dedicat al còmic, manga i anime vol visualitzar l’auca com a precedent autòcton

El passat dissabte 13 d’abril va arrencar l’edició 2024 del Viquiprojecte del còmic, manga i anime, que s’estendrà fins el 28 d’abril. El projecte, que ja arriba a la seva onzena edició, convertint-se en un dels més veterans en continuïtat dins la Viquipèdia en català, pretén millorar els continguts referits a aquesta temàtica dins l’enciclopèdia en línia. Ho fa, a més, en un moment propici per al còmic en català, ja que cada cop són més les editorials que s’animen a publicar còmic i manga en català.

Com és habitual, el viquiprojecte adopta el format de concurs d’edició, puntuant tant la creació com la millora d’articles ja existents, sobretot si s’aconsegueix treure’ls de la categoria d’esborranys o treure les etiquetes de manca de referències. Els tres primers classificats tindran premi, cortesia d’Amical Wikimedia: podran escollir entre una selecció de còmics i mangues en català.

A més, per primer cop el viquiprojecte pren l’auca com a eix a partir del qual desenvolupar i ampliar els articles relacionats amb el còmic i la il·lustració. El viquiprojecte posa així èmfasi en un precedent genuí i autòcton del còmic modern: l’auca catalana. Es donaran punts addicionals a tots aquells articles directament relacionats amb l’auca. En aquest sentit, per exemple, se suggereixen possibles biografies d’autors destacats del gènere.

El viquiprojecte coincidirà també amb la celebració de Sant Jordi, el dia 23, diada en la què el còmic també hi té un protagonisme important. En aquest sentit, recordem que durant tot el mes d’abril també hi ha en marxa la campanya #ACadaLlibreElSeuPúblic.

La Viquipèdia assoleix l’objectiu de les 40.000 biografies de dones en un mes

La Viquipèdia en català ha assolit l’objectiu d’arribar a les 40.000 biografies de dones en només un mes, des que el repte es va llençar, amb el nom de Viquiprojecte 40.000 Dones, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, el passat 8 de març. El divendres 5 d’abril, exactament quatre setmanes després de l’inici del projecte, es va tancar amb un total de 40.013 biografies de dones, el 21,06% del total. Això suposa haver afegit prop de 530 noves entrades referides a dones en aquest període.

La biografia que ha fet el número 40.000 ha estat la de l’editora i activista catalana Míriam Pey, publicada el 5 d’abril al migdia.  Altres dones que ara tenen la seva entrada pròpia a la Viquipèdia són la cantant peruana Susana Baca, la política brasilera Manuela d’Ávila, l’actriu canadenca Cobie Smulders, la viròloga nord-americana Bernice Eddy, l’arquitecta i dissenyadora italiana Cini Boeri o Nancy Astor, primera dona a obtenir una acta de diputada a la Cambra dels Comuns britànica.

En aquesta fita hi han participat més de 30 viquipedistes, el que demostra la implicació de la comunitat amb la idea de disminuir el biaix de gènere existent a la Viquipèdia, també pel que fa als continguts.

El repte ha estat impulsat per Viquidones i Amical Wikimedia. En uns dies es farà públic el nom dels dos participants que han aconseguit una major puntuació en el repte (es valora la creació de nous articles però també l’aportació a d’altres ja existents), que rebran obsequis cortesia d’Amical.

La Viquipèdia en català celebra Sant Jordi amb la campanya #ACadaLlibreElSeuPúblic durant tot el mes d’abril

La Viquipèdia en català s’adhereix al llarg del mes d’abril, coincidint amb la celebració de Sant Jordi, a la campanya internacional #ACadaLlibreElSeuPúblic. Aquesta campanya té com a objectiu fer créixer el contingut de qualitat sobre llibres, obres literàries i narracions orals a la Viquipèdia, Wikidata, Wikimedia Commons, Wikibooks i Wikisource. De fet, el contingut referit a llibres ja acostuma a ser dels més consultats.

La campanya #EveryBookItsReader tot just és el segon any que se celebra, ja que va arrencar el 2023. Llavors la catalana ja va ser una de les viquipèdies adherides. Per a col·laborar en la campanya simplement cal afegir el contingut pertinent amb l’etiqueta #ACadaLlibreElSeuPúblic fins al 30 d’abril. També és possible organitzar events locals fent servir els logotips de la campanya. Des d’Amical Wikimedia us convidem a implicar-vos-hi de la manera que us sigui possible.

El nom de la campanya és un lema molt conegut entre el món bibliotecari, ja que fa referència a la tercera llei de Shiyali Ramamrita (S.R.) Ranganathan (Vegeu les cinc lleis de la biblioteconomia). Ranganathan va ser un matemàtic i bibliotecari indi, conegut per haver publicat les cinc lleis de la biblioteconomia (1931), i se’l considera el pioner en la democratització de l’accés a la informació.

La Viquipèdia en català celebra els 23 anys situant-se com la sisena millor en els 10.000 articles imprescindibles

La Viquipèdia en català celebra avui, 16 de març, els 23 anys de vida i ho fa a més amb la notícia d’haver esdevingut la sisena millor posicionada pel que fa a la inclusió i qualitat dels 10.000 articles considerats imprescindibles a nivell internacional. En el darrer mes, la Viquipèdia en català (o Viquipèdia en valencià) ha avançat dues posicions, superant les versions russa i japonesa i quedant a tocar de la francesa. Sobre l’efemèride, cal remarcar que la llengua catalana va ser la primera, després de l’anglesa, a disposar de contingut a la Viquipèdia.

Des del 2020, la llista dels “10.000 articles que tota Viquipèdia hauria de tenir” es fa servir com un dels paràmetres per a comparar la qualitat de les diferents versions de l’enciclopèdia en línia. Es valora que hi siguin presents tots els articles de la llista, però també la qualitat dels mateixos. En base a tot això s’assigna una puntuació, amb el 100 com a nota màxima, i la classificació s’actualitza el dia 16 de cada mes. A més, el llistat de 10.000 articles també es va actualitzant, de manera que sempre sigui un objectiu dinàmic.

En la darrera classificació, el català ha obtingut una puntuació de 85,39. És la que més ha pujat durant el darrer mes (amb un guany de 0,69). Per davant queden les viquipèdies en serbi, anglès, castellà i xinès, a més de la francesa, que està a només dues centèsimes. Aquesta puntuació i posició a la classificació són prou expressives de la potència de la Viquipèdia en català, així com de la feina desenvolupada específicament des del Viquiprojecte Els 10.000. El gener de 2020, quan es va començar a fer servir aquest paràmetre, la Viquipèdia catalana estava en la posició número 13.

La segona viquipèdia a tenir contingut propi

Precisament, el 16 de març de 2001, Jimmy Wales, fundador de la Wikipedia, va anunciar que volia crear viquipèdies alternatives en altres llengües, a més de l’anglesa. El mateix dia, amb pocs minuts de diferència, es van crear els dominis de les viquipèdies alemanya i catalana. L’alemanya, però, va restar latent un parell de mesos, mentre que en la catalana el primer article es va crear l’endemà mateix, 17 de març: era l’entrada corresponent a l’”àbac”. 

La Viquipèdia s’adhereix al Dia Internacional de la Dona amb el repte d’arribar a les 40.000 biografies de dones

Viquidones i Amical Wikimedia impulsen el Viquiprojecte 40.000 Dones, que vol arribar a aquest número de biografies de dones a la Viquipèdia el més ràpidament possible. El projecte, en forma de concurs, arrencarà aquest divendres 8 de març coincidint amb el Dia Internacional de la Dona. A dia 7 de març de 2024, el número de biografies de dones a la Viquipèdia en català és de 39.485.

L’objectiu del projecte és contribuir a disminuir el biaix de gènere existent a la Viquipèdia, també pel que fa als seus continguts. A la pàgina del projecte, entre d’altres recursos, s’hi poden trobar llistats de dones de l’àmbit catalanoparlant que tenen entrades a les viquipèdies en castellà o anglès però no a la catalana, o bé dones d’arreu del món que tenen articles en més de cinc idiomes.

El viquiprojecte i concurs està obert a la participació de tothom, tant viquipedistes veterans i habituals com persones que s’hi estrenin i que vulguin tenir-ne una primera experiència. En el concurs es valorarà la creació de nous articles, així com l’aportació a d’altres de ja existents. Els dos participants que aconsegueixin una major puntuació rebran obsequis cortesia d’Amical.

Altres activitats relacionades amb el Dia Internacional de la Dona

El Viquiprojecte 40.000 Dones no és l’únic en marxa relacionat amb el Dia de la Dona. Durant tot el mes de març està obert el Viquirepte Dones del Baix Llobregat, que inclou una Viquimarató a l’Arxiu Comarcal el dia 11 a les 17:00 (cal inscriure-s’hi). El mateix dia 11 es tanca el Viquiprojecte 11F Enginyeres informàtiques, i el dimecres dia 13 hi ha la Viquimarató Entitats Feministes a l’Hospitalet, a Torre Barrina, a partir de les 17:00.